Jean Castex

Jean Castex

Francouzská vláda premiéra Jeana Castexe podala demisi, krok se čekal

Svět

Francouzský premiér Jean Castex rezignoval, končí tak celá vláda. S odvoláním na francouzské úřady o tom informovala média. Změny se očekávaly, ve Francii je zvykem, že vláda podá demisi se začátkem mandátu nového prezidenta. Druhý mandát Emmanuela Macrona oficiálně začal o víkendu.

Emmanuel Macron

Macron se nakazil koronavirem, půjde na sedm dní do karantény

Svět

Francouzský prezident Emmanuel Macron má pozitivní test na koronavirus, kvůli kterému půjde na sedm dní do domácí karantény a pracovat bude z domova. Všechny jeho pracovní schůzky v nadcházejících dnech, které by vyžadovaly fyzickou účast, včetně plánované cesty do Libanonu, jsou zrušené, píší francouzská média s odvoláním na prohlášení Elysejského paláce.

Emmanuel Macron

Macron radikálně mění politický kurz. Francie má nového premiéra

Svět

Novým francouzským premiérem se dnes stal Jean Castex, který od dubna koordinoval uvolňování opatření přijatých v boji proti šíření koronaviru. Ve funkci nahradil Édouarda Philippea, jenž stál v čele kabinetu od května 2017 a ráno podal demisi. Změna na postu předsedy vlády souvisí se snahou prezidenta Emmanuela Macrona o změnu kurzu po komunálních volbách, v nichž vládní strana neuspěla.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy