Články k tématu: jídlo

Že jsou hranolky nezdravé, už víme. Odborníci nyní zjistili, jak moc nám škodí

28.06. 11:54

Brambory mají v našem jídelníčku své nezastupitelné místo, většina z nás je jí dokonce několikrát týdně. Vědci však varují, že pokud jde o zdraví, hodně záleží na tom, jaké úpravě brambor dáváme přednost.

Jak si prodloužit život jídlem? Nová studie odpůrce asijské kuchyně nepotěší

Aktualizovali jsme 26.6.2017, 22:56, 26.06. 14:54

Chcete mít delší a zdravější život? Podle odborníků vám k tomu může kromě zdravého životního stylu a stravy bohaté na vitamíny pomoci i jedna překvapivá věc. Podle studie zveřejněné renomovaným magazínem The BMJ, která se zabývá medicínou a zdravím, mohou lidé, kteří jedí pálivá jídla, například…

Chystáte se na dovolenou? Tyhle jídla musíte v zahraničí ochutnat

22.06. 12:59

Praha - Dovolená není jen o letadle, hotelu, moři a suvenýrech. Je i o jídle, o dobrém jídle. Co si v jaké zemi dát? Na co určitě nesmíte zapomenout a co si přivézt?

reklama

Vězni v Chicagu si mohou objednat pizzu, pečou ji sami. Zájem je obrovský

28.05. 10:36

Chicago - Trestanci v chicagském vězení Cook County Jail v peci přímo ve vězení pečou pizzu, na jejíž výrobu dohlíží italský kuchař. Vyjde na necelých sedm dolarů (167 Kč) a mezi vězni je o ni nebývalý zájem.

Sladké, slané nebo kyselé? Lidský jazyk pozná mnohem víc, odborníci jsou překvapení

26.05. 12:59

Sladké, slané nebo kyselé, lidský jazyk dokáže ve spojení s mozkem rozpoznat celkem pět základních chutí. Vědci ale objevili šestou, o které dosud neměli ani ponětí, a vysvětlili tak, proč lidé tíhnou k potravinám bohatým na sacharidy.

Současné potraviny nestačí. Co budeme jíst v budoucnu? Třeba šváby

24.05. 11:58

Lidská populace se čím dál tím více zvětšuje. V budoucnosti už podle některých nebude stačit normální strava, protože se nedostane zdaleka pro všechny. Vědci tak hledají alternativní způsoby jídel a nyní jedno našli v těle švábů.

Pravidlo pěti vteřin: Co se stane, když ze země seberete spadené jídlo?

17.05. 07:34

Londýn – Pravidlo pěti vteřin je oblíbená teorie týkající se jídla spadlého na zem. Podstata pravidla spočívá v tom, že jídlo, které spadlo na podlahu, je možné bezpečně sníst bez zasažení bakteriemi nebo původci nemocí, pokud je zdviženo do pěti sekund. Jak se na něj ale dívají vědci?

Olomoucký Garden Food Festival přilákal tisíce návštěvníků, hitem byly pochoutky z hmyzu

14.05. 19:59

Olomouc - V olomouckých Smetanových sadech se o tomto víkendu konal třetí ročník Garden Food Festivalu. Dorazilo 12 tisíc lidí. Největší zájem byl o asijskou kuchyni. Přítomno bylo také několik známých kuchařů.

Odborníci radí: Chcete být zdraví? Zkuste se držet japonské stravy

13.05. 11:09

Tokio - Nedávná studie, kterou publikoval odborný časopis British Medical Journal, zjistila, že ti, kdo se drží co nejblíže japonských stravovacích zásad, mají snížené riziko předčasného úmrtí, srdečních chorob a infarktu.

Diety nefungují. A vědci konečně ví proč

11.05. 12:39

Zdravá výživa a diety jsou stále aktuálním tématem a ovlivňují životy mnoha lidí. Se zajímavým zjištěním ale nyní přišli izraelští vědci – podle nich je totiž glykemický index, tedy jak rychle dokáže tělo zpracovat glukózu z potraviny, u různých lidí odlišný.

Jak zdravým způsobem přibrat na váze?

29.04. 11:26

Paříž - Ačkoli se většinou hovoří o hubnutí, je nemálo lidí, kteří by si naopak přáli nějaké to kilo na váze přibrat. Za hubenost může z velké části metabolismus, ale nejen to, píše francouzský deník Le Figaro.

Chuť člověka se s věkem mění. Lze ji ovlivnit?

21.04. 14:09

Praha - Své chutě v podstatě neovlivníte. Mění se totiž s věkem. To, co jste nemohla ve dvaceti ani vidět, vám najednou připadá jako neskutečná delikatesa. Taktika nebo hra našeho těla?

Zdánlivě nezdravé věci mohou být vlastně prospěšné

08.04. 14:17

Sydney - Pokud jde o diety, máme tendenci se velmi rychle soustředit na to, co bychom neměli dělat, anebo co děláme špatně - nejíst tohle, tohle omezit, jíst méně, tohle je lepší... nejen že je to matoucí, v drtivé většině je to i negativní a negativistické.

Jedinečný český patent: Domácí jídlo vydrží i bez konzervantů čerstvé tři roky

Aktualizovali jsme 29.3.2017, 19:47, 28.03. 15:23

Patentovaná metodologie umožňuje připravovat trvanlivé jídlo zcela bez konzervantů, tedy bez obávaných „éček“. Přesto díky unikátnímu postupu sterilace vydrží plnohodnotné ručně vařené jídlo ADVENTURE MENU ve spíži nebo v batohu čerstvé až tři roky. Navíc se dokáže i samo ohřát. I v podmínkách, kde…

Studentka nechtěla dát bezdomovci peníze. Raději vyvinula aplikaci, která pomůže nakrmit tisíce lidí

28.03. 08:14

Studentka z Berkley, Komal Ahmad, odmítla dát bezdomovci peníze. Místo toho ho pozvala na oběd. Nestandardní setkání mělo velkolepé pokračování.

Jíte hodně sýra? Studie zjistila, jak se to projeví na vašem zdraví

17.03. 11:39

Londýn – Poměrně dlouho byl sýr považován za chutnou, ale ne příliš zdravou pochoutku, protože obsahuje poměrně velké množství tuku. Pokud ale patříte k jeho milovníkům, máme pro vás dobrou zprávu - nová studie zjistila, že sýr je pro nás ve skutečnosti lepší, než se myslelo - nebo alespoň není tak…

Spor o opravdový polský kebab: Správný Polák se přece má cpát vepřovým, volají nacionalisté

01.03. 11:36

Varšava - Poláci mají rádi kebab, ale neradi si ho kupují u Arabů. Jeden podnik v Lublinu proto nabízí "Opravdový polský kebab u skutečného Poláka". Už se ozvali kritici, podle nich jde o pokrytectví.

Nový přístup k hubnutí? Neexistují dobré nebo špatné potraviny, ukázal výzkum

Aktualizovali jsme 19.2.2017, 22:23, 19.02. 10:49

Londýn – Jistě to sami znáte – když chcete zhubnout, jako první omezíte sladkosti a pečivo, alespoň to světlé. Vědci teď zveřejnili studii, která naznačuje, že neexistuje žádná „dobrý“ nebo „špatný“ chléb. Podle vědců jde spíše o to, že každý reaguje na to, co jí, vlastním jedinečným způsobem.

Z kyjevského kotletu je krymský, z hamburgeru krymburger. Ruská diplomacie má nový jídelníček

16.02. 10:02

Moskva - Ukrajinská krize se projevila také v diplomatické jídelně ruského ministerstva zahraničí. Podle listu Moskovskij komsomolec se kyjevský kotlet na krymský kotlet. Pozornosti úřadů neunikly ani hamburgery.

Vědci provedli experiment a varují: Nesprávná příprava rýže vám může způsobit vážné problémy

Aktualizovali jsme 10.2.2017, 22:29, 10.02. 11:25

Londýn – Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit…

Sekaná je obyčejné jídlo? Podávala se na svatbách, vše ale změnily školní jídelny

04.02. 16:43

Uherské Hradiště - Sekanou dnes pokládáme za obyčejné jídlo, na které někdy pohlížíme dokonce s nechutí, jelikož se do ní namele všechno. V minulosti tomu ale tak nebylo. Mezi válkami se jednalo o lahůdkovou záležitost, která patřila na sváteční stůl.

Dáte si pár skleniček a najednou máte hlad? Vědci pátrali, proč po alkoholu tolik jíme

04.02. 15:15

Londýn - Stává se vám, že po bujarém večírku dostanete chuť na hodně kalorické jídlo jako je například pizza? Britští vědci z Ústavu Francise Cricka se domnívají, že alkohol v mozku vyvolává představu, že trpíme hlady. Na novou studii upozornil server Deutsche Welle.

Máte neustálou chuť k jídlu? Vědci odhalili příčiny a našli řešení

09.01. 08:13

Londýn – Zrovna jste se najedli, přesto máte pocit, že už zase máte hlad? Takovou situaci zažil téměř každý z nás. Vědci se na tento problém zaměřili a našli řešení.

Cítíte se po Vánocích přejedení? Poradíme, jak ulevit žaludku

Aktualizovali jsme 28.12.2016, 22:37, 28.12. 19:44

Praha - Bolí vás žaludek? Přehnali jste to s cukrovím? Dali jste si moc salátu? Je normální, že o Vánocích jíme tak trochu více, než je zdrávo. Pokud ale nenecháte žaludek ani vteřinu odpočívat a jíte tak zvaně v jednom zátahu, zaděláváte si tak nejen na pořádný břicha bol, ale i na pár kil navíc.

Fotogalerie