Jurij Dmitrijev

Tomáš Petříček

Petříček se vložil do kauzy ruského historika. Chce s EU řešit, jak mu pomoci

Domov

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) chce s evropskými kolegy hledat způsob jak podpořit ruského historika Jurije Dmitrijeva, kterého soud poslal na 3,5 roku do vězení. Dmitrijevovo odsouzení dnes na twitteru označil jako nespravedlivé. Dmitrijev byl obžalován ze sexuálního násilí, vinu odmítal. Kritici považují proces za vykonstruovaný, zaměřený na diskreditaci historika a znehodnocení jeho díla.

Věznice

Známý ruský historik odsouzen. Pokus o znehodnocení jeho díla, tvrdí oponenti Kremlu

Svět

Ruský soud poslal na 3,5 roku za mříže historika Jurije Dmitrijeva, známého odhalováním zločinů z éry komunistického diktátora Josifa Stalina. O verdiktu informovala agentura TASS s odvoláním na historikova právníka. Dmitrijev byl obžalován ze sexuálního násilí, prokurátor žádal 15 let vězení. Odsouzený vinu odmítal. Kritici považují proces za vykonstruovaný, zaměřený na diskreditaci historika a znehodnocení jeho díla.

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy