Kanárské ostrovy

Uprchlíci, ilustrační foto

Na Kanárské ostrovy dorazilo za den přes 400 migrantů, Španělsko jedná s Alžírem

Svět

Na Kanárské ostrovy doplulo za 24 hodin více než 400 migrantů. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na záchranné složky. Celkem letos na tyto ostrovy u západního pobřeží Afriky dorazilo na 17.000 utečenců, což je o 44 procent více než loni. O tom, jak bojovat s pašeráckými gangy, dnes jednal španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska se svým alžírským protějškem Kámilem Bildžúdem.

Sopečná aktivita na ostrově La Palma

Na Kanárských ostrovech hrozí erupce sopky, přístroje naměřily tisíce otřesů

Svět

Na ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů, hrozí erupce tamní sopky Teneguía. Seismologové poblíž vulkánu za posledních pět dní naměřili přes 4200 otřesů, jejichž intenzita postupně roste. Úřady vydaly druhý nejvyšší stupeň varování a doporučily obyvatelům na jihu ostrova, aby se připravili na případnou evakuaci, napsal dnes list El País.

Uprchlíci, ilustrační foto

Ze člunu s uprchlíky mířícími na Kanárské ostrovy se pohřešuje 47 lidí

Svět

Celkem 47 osob je pohřešováno ze člunu, který se vydal začátkem srpna s africkými uprchlíky ze Západní Sahary do Evropy. Informovala o tom dnes agentura AFP, podle níž se podařilo sedm uprchlíků zachránit, zbylí se nyní považují za utonulé. Člun byl nalezen ve vodách u Mauritánie, oznámila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Uprchlíci, ilustrační foto

Propuštění 225 migrantů vyvolalo zmatky na ostrově Gran Canaria

Svět

Na jednom ze španělských Kanárských ostrovů, které se letos potýkají s nebývale velkou migrační vlnou, způsobilo v úterý zmatek propuštění více než dvou stovek migrantů z přeplněného zařízení Červeného kříže. Běženci, téměř samí mladí muži z Maroka, se tak ocitli na ulici bez jídla a pití. V noci na dnešek většinu z nich úřady ubytovaly v turistických bungalovech, informují místní média.

Uprchlíci, ilustrační foto

Na Kanárské ostrovy v posledních dnech doplulo přes 2500 migrantů

Svět

Na Kanárské ostrovy od soboty připlulo přes 2500 migrantů. To je v průměru na den více než v roce 2006, kdy španělské souostroví čelilo nejvyšší přistěhovalecké vlně, informuje dnes španělská veřejnoprávní stanice RTVE. V sobotu na ostrov doplulo 1400 přistěhovalců, což je nejvíce za celé období, kdy je tento údaj sledován.

Uprchlíci, ilustrační foto

Kanárské ostrovy žádají Madrid o pomoc, nezvládají nápor migrantů

Svět

Vláda Kanárských ostrovů se tento týden připojila k naléhavé žádosti jihošpanělských regionů Andalusie a Murcia, aby jim centrální vláda více pomohla se zvládáním přílivu migrantů z Afriky. Informoval o tom deník El Mundo. Spor panuje i o to, kdo je zodpovědný za karanténu běženců. Tento týden místní média informovala o případu 71 afrických migrantů, kteří museli na Kanárských ostrovech strávit karanténu na nákladní lodi v docích v nevyhovujících podmínkách.

Letadla, ilustrační foto

Pět Čechů odletělo z Tenerife domů, v karanténě byli kvůli koronaviru od pondělí

Svět

Pět českých turistů, kteří byli kvůli koronaviru od pondělního večera v karanténě v hotelu H10 Costa Adeje Palace na kanárském ostrově Tenerife, odletěli do České republiky. Šestá Češka, která je ve stejném hotelu od minulého týdne, ho zatím opustit nemůže. Na dotaz ČTK to dnes uvedla ředitelka cestovní kanceláře Canaria Travel Lenka Viková.

Dovolená, ilustrační fotografie

Turisté, kteří uvázli na Tenerife, mohou hotel opustit. Jsou mezi nimi i Češi

Svět

Lidé, kteří v pondělí 24. února přiletěli do hotelu H10 Costa Adeje Palace na španělském ostrově Tenerife, ho mohou opustit. Rozhodnuto o tom bylo podle ředitelky Canaria Travel Lenky Vikové. Lidé v hotelu uvázli kvůli několika potvrzeným případům nákazy koronavirem. Mezi hosty je i několik českých občanů - jeden z nich, který tam pobývá se svou rodinou, ČTK dnes ráno sdělil, že na přesun stále čekají.

Ilustrační foto

Svět

Češi v karanténě na Tenerife si stěžují: Naše izolace je nelogická

V pondělí jim začal 12denní pobyt v hotelu na slunném španělském ostrově Tenerife. Pro pětičlennou českou rodinu ho však od začátku proměnil v noční můru koronavirus šířící se ze vzdálené Číny. Kvůli nakaženým italským turistům ze stejného hotelu nesmí nyní vycházet z pokoje, jídlo dostávají v balíčcích ve dveřích a nikdo s nimi příliš nekomunikuje, popisují psychicky náročnou situaci manželé Eva a Michal, kteří v hotelu H10 Costa Adeje Palace prožívají dlouhé hodiny nejistoty i se svými třemi dětmi.

Dovolená, ilustrační fotografie

Covid-19: V hotelu pod karanténou na Tenerife je šest českých turistů

Svět

V hotelu na kanárském ostrově Tenerife, kde španělské úřady kvůli potvrzené nákaze koronavirem u jednoho z hostů nařídily karanténu, je podle cestovní kanceláře Canaria Travel CZ šest českých turistů. Pět z nich odletělo na ostrov v pondělí a mělo se vrátit 6. března. Jedna turistka tam odcestovala už dříve. Zda se budou v plánovaném termínu moci vrátit, není zatím jasné. Podle předběžných informací by karanténa měla trvat 14 dní. ČTK to dnes řekla ředitelka CK Canaria Travel Lenka Viková a mluvčí Invie Andrea Řezníčková. Ministerstvo zahraničí je s Čechy na Tenerife v kontaktu.

Ilustrační foto

Covid-19 se dostal na Tenerife. V karanténě je tisíc hostů hotelu

Svět

Španělské úřady nařídily karanténu pro zhruba tisícovku hostů hotelu na ostrově Tenerife, kde byla potvrzena nákaza koronavirem u italského turisty. V pondělí test definitivně potvrdil nemoc u 69letého italského lékaře z Lombardie, který je na Kanárských ostrovech na dovolené. V karanténě nyní budou i další hosté hotelu Hotel H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na jihu ostrova.

Vlajka Španělska

Svět

Španělsko a Maroko na kordy. Roztržka kvůli Kanárských ostrovům se vyostřila

Španělsko-marocké vztahy tento týden narušilo rozhodnutí parlamentu africké země, který přijal zákon rozšiřující její výlučnou ekonomickou zónu v moři u Kanárských ostrovů. Expanzím by ale zasáhl do oblasti, o níž má kvůli těžbě kobaltu a telluru zájem i Madrid. O sporném zákonu by měla dnes hovořit španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová s marockými představiteli při své návštěvě v Rabatu.

Ilustrační foto

Čech zatčen na Kanárských ostrovech, plachetnici měl napěchovanou kokainem

Svět

Dva Španěly a jednoho Čecha zadržela policie na Kanárských ostrovech kvůli podezření z pašování drog. Na jejich plachetnici našla celkem 1500 kilogramů kokainu, informoval dnes s odvoláním na policejní zdroje zpravodajský server La Provincia. Podle něj se jedná o jednu z největších drogových zásilek, které se letos na Kanárských ostrovech podařilo zabavit.

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy