Maroš Šefčovič

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Šefčovič: Nepracuje se přímo na dalším balíku sankcí, ale na dotažení detailů

Svět

Evropská komise (EK) a členské státy EU nyní nepracují přímo na dalším, sedmém evropském sankčním balíku proti Rusku. EK dnes představí opatření, jež se týkají dotažení některých detailů z předcházejících balíků s cílem zabránit neplnění sankcí. Zároveň chce EU dostat sankce do souladu se závěry zemí G7. Na dnešní tiskové konferenci po jednání Rady pro obecné záležitosti (GAC) v Praze to řekl místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Brexit

Brexitové přechodné období nebude prodlouženo. Bez obchodní dohody nastane problém

Svět

Možnost prodloužení přechodného období pro rozhovory Evropské unie s Británií se definitivně uzavřela. Shodli se na tom dnes místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a člen britského kabinetu Michael Gove, kteří hodnotili dosud zásadně odlišné postoje obou stran během dosavadních vyjednávání o pobrexitových vztazích. Jejich rozhodnutí znamená, že pokud Brusel a Londýn neuzavřou do konce roku dohodu o volném obchodu, začnou platit cla a kvóty.

Zuzana Čaputová

Čaputová, nebo Šefčovič? Volební místnosti se uzavřou ve 22:00

Svět

Slováci dnes ve druhém kole prezidentských voleb rozhodují, zda se příští hlavou státu stane právnička Zuzana Čaputová, nebo místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Podle předvolebních průzkumů je favoritkou dnešního hlasování Čaputová, která získala nejvíce hlasů i v prvním kole před dvěma týdny. Voliči svůj hlas mohou odevzdat do 22:00. Pokud bude Čaputová zvolena prezidentkou, stane se první ženou v čele Slovenska.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy