Miroslav Lajčák

Vlajka Slovenska

Lajčák zůstane šéfem slovenské diplomacie, svou demisi stáhne

Svět

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák se rozhodl pokračovat ve funkci ministra zahraničí. Uvedl to dnes v tiskovém prohlášení, z něhož vyplývá, že podanou rezignaci hodlá stáhnout. Lajčák minulý týden předal prezidentovi Andreji Kiskovi demisi v reakci na to, že slovenští poslanci odmítli migrační pakt OSN.

Vlajka Slovenska

Lajčák po prohrané bitvě o migrační pakt podal demisi

Svět

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák dnes předal svou demisi prezidentovi Andreji Kiskovi a o svém rozhodnutí informoval premiéra Petra Pellegriniho. Oznámil to tiskový odbor slovenského ministerstva zahraničí. Podle slovenské ústavy je nyní na hlavě státu, zda demisi přijme.

Vlajka Slovenska

Lajčák: Únos Vietnamce přes Slovensko je závažná aféra, bude mít dopady

Svět

Bratislava - Situaci v případu únosu bývalého vietnamského funkcionáře z Berlína, který podle některých medií mohl být zavlečen do vlasti přes Slovensko, označil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák za závažnou s možným dopadem na vztahy Slovenska a Německa. Lajčák to dnes řekl novinářům. Slovenské ministerstvo zahraničí také povolalo ke konzultacím vedoucího své ambasády v Hanoji.

Karla Šlechtová,  ministryně pro místní rozvoj

Zeman podpořil kandidaturu Šlechtové do čela Programu OSN pro lidská sídla

Svět

New York - Prezident Miloš Zeman při dnešním jednání s šéfem Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem podpořil kandidaturu české ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové do čela Programu OSN pro lidská sídla (UN-HABITAT). Zeman se setkal také s náměstkem generálního tajemníka OSN a vedoucím Protiteroristického úřadu OSN Vladimirem Voronkovem, se kterým mluvil o boji proti terorismu, sdělil ČTK Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman se sešel také s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Evropská Unie

EU musí řešit Blízký východ, tvrdí Lajčák

Svět

Brusel - V Bruselu se dnes na jednání scházejí ministři zahraničí osmadvacítky. Podle šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka by Evropská unie neměla být v období výměny americké administrativy pasivní, pokud jde o mírový proces na Blízkém východě.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy