Mun Če-in

Kim Čong-un, vůdce KLDR

Chystá Kim válku? Armáda KLDR se vrátí do demilitarizovaných zón

Svět

Severní Korea znovu vyšle vojáky do letoviska v Diamantových horách a průmyslového komplexu Kesong, které byly kdysi považovány za symboly její spolupráce s Jižní Koreou. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podle ní Pchjongjang rovněž odmítl přijmout zvláštní vyslance, které chtěl poslat Soul ve snaze snížit napětí na Korejském poloostrově.

Mun Če-in

Jižní Korea vyhlásila "válku" koronaviru. V zemi je přes 5000 nakažených

Svět

Jižní Korea dnes oznámila 974 nových případů nákazy koronavirem. Počet infikovaných tak v zemi vystoupal na 5186, informovala s odvoláním na místní zdravotnické úřady agentura Reuters. Obětí nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, je podle agentury AP v Jižní Koreji 28, podle Reuters již 34. Nový případ nákazy dnes oznámil také Pákistán.

Mun Če-in

Svět

Odstartoval třetí korejský summit. Mun Če-ina vítal na letišti Kim

Pchjongjang - Letoun jihokorejského prezident Mun Če-ina dnes přistál na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, kde ho na začátek mezikorejského summitu osobně přivítal severokorejský vůdce Kim Čong-un společně s tisíci jásajících Severokorejců. Informovala o tom světová média.

Kim Un-Čong

Svět

Skončí válený stav na Korejském poloostrově? Kim a Mun Če-in budou usilovat o mírovou smlouvu

Pchanmundžom - Severní a Jižní Korea budou společně usilovat o to, aby ještě letos mohla být podepsána mírová dohoda, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z 50. let minulého století. Je to uvedeno ve společném prohlášení ze summitu, při němž se dnes setkali severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Kim a jihokorejský prezident společně zasadili strom usmíření

Svět

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes spolu v demilitarizované zóně mezi oběma zeměmi zasadili památný strom. Slavnostní obřad byl plný mírových symbolů. Lídři během summitu zasadili borovici pocházejíí z roku 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří, jež ukončila boje korejské války.

Kim Čing-un (ilustrační foto)

Na Korejském poloostrově převládá optimismus, historický summit prý začal dobře

Svět

Soul - Zlaté dveře majestátní severokorejské budovy v pohraniční vesnici Pchanmundžom se otevřely a severokorejský vůdce Kim Čong-un v černém obleku, jaký nosíval Mao Ce-tung, začal v doprovodu suity úředníků sestupovat po schodech k hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Stal se tak prvním severokorejským nejvyšším představitelem, který od korejské války v letech 1950 až 1953 vkročil na jihokorejskou půdu, napsala agentura Reuters.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Korejci jednají o budoucnosti poloostrova, první kolo summitu skončilo

Svět

Pchanmundžom - Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in uzavřeli první kolo jednání historického summitu, který se koná ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně na společné hranici. Informoval o tom úřad jihokorejského prezidenta, který citovaly tiskové agentury.

Mun Če-in

Mun Če-in vyzval KLDR a USA k ústupkům

Svět

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in dnes prohlásil, že Spojené státy a Severní Korea by měly ustoupit ze svých pozic tak, aby mohly v brzké době zahájit dialog. KLDR zopakovala, že je ochotna zlepšit vztahy s Washingtonem. Ten je ale neústupný.

Mun Če-in

Jihokorejský prezident se setkal se zástupci KLDR

Svět

Pchjongčchang - Sestra severokorejského vůdce a prezident KLDR si dnes v jihokorejském Pchjongčchangu podali ruce s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Stalo se tak na zahájení zimních olympijských her.

Vyspělý americký protiraketový štít THAAD

Svět

Trest kvůli odpalovacím zařízením štítu THAAD? Jihokorejský prezident propustil vysokého úředníka

Soul – Kvůli americkému protiraketovému štítu THAAD dnes dostal výpověď vysoce postavený pracovník jihokorejského ministerstva obrany. Prezidentův úřad minulý týden zjistil, že čtyři odpalovací zařízení byla do Jižní Koreje dopravena, aniž se o tom představitelé ministerstva obrany zmínili na informativních schůzkách na sklonku května. Prezident Mun Če-in nařídil věc prošetřit a incident označil za "velmi šokující".

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy