Nancy Pelosiová

Nancy Pelosiová

Pelosiová nebude usilovat o znovuzvolení do čela demokratické frakce

Svět

Dosavadní demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiová dnes uvedla, že nebude usilovat o znovuzvolení do čela demokratické frakce. Chce tím uvolnit místo mladší generaci ve vedení strany. Informovala o tom agentura Reuters. Pelosiová své rozhodnutí oznámila poté, co republikáni podle projekcí získali těsnou většinu v dolní komoře Kongresu.

Joe Biden

Útok na manžela Pelosiové je opovrženíhodný, řekl Biden

Svět

Útok na manžela předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové je opovrženíhodný. V projevu ve Filadelfii to v pátek večer podle agentury Reuters řekl americký prezident Joe Biden. Zprávy podle něj naznačují, že útok byl mířen na Pelosiovou.

Nancy Pelosiová

Pelosiová odsoudila útoky Ázerbájdžánu na Arménii

Svět

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes odsoudila "ilegální" příhraniční útoky Ázerbájdžánu na Arménii. Podle ní je jasné, že začali Ázerbájdžánci, informovala agentura Reuters. Pelosiová je od soboty na třídenní návštěvě Arménie. Dnes řekla, že její cesta má zvláštní význam po "ilegálních a smrtících útocích Ázerbájdžánu" na Arménii.

Nancy Pelosiová

Pelosiová dorazila na návštěvu Arménie v době ozbrojených střetů s Ázerbájdžánem

Svět

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová dnes zahájila třídenní návštěvu Arménie. Je nejvýše postavenou představitelkou USA, která zemi od jejího vzniku v roce 1991 navštívila, informovala agentura AFP. Na poslední chvíli ohlášená návštěva začala na závěr týdne, na jehož počátku vypukly nové ozbrojené střety na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Zemřelo při nich přes 200 vojáků.

Severní Korea, ilustrační fotografie.

Svět

KLDR kritizuje Pelosiovou za podporu politiky odstrašování

KLDR odsoudila šéfku americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, protože při návštěvě Jižní Koreje tento týden podpořila politiku odstrašování vůči KLDR. Severokorejská státní tisková agentura KCNA uvedla, že výroky Pelosiové jsou součástí amerického plánu eskalace napětí na korejském poloostrově. Pelosiová se také podle KCNA snaží ospravedlnit nepřátelskou americkou politiku vůči KLDR a podpořit zbrojení v USA.

Antony Blinken

Reakce Pekingu na cestu Pelosiové je extrémní a neopodstatněná, řekl Blinken

Svět

Vojenské cvičení čínské armády v okolí Tchaj-wanu představuje významnou eskalaci napětí, prohlásil dnes americký ministr zahraničí Antony Blinken. Reakci Pekingu na návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové označil za extrémní a zcela neopodstatněnou, informují světové zpravodajské agentury. Vyjádřil obavu, že manévry destabilizují celý region.

Tchaj-Wan

Letadlo s Pelosiovou odlétlo z Tchaj-peje, míří do Koreje

Svět

Letadlo s předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou odlétlo z letiště v Tchaj-peji, uvedlo podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo zahraničí. Pelosiová opouští Tchaj-wan po méně než 24 hodinách a pokračuje ve své cestě po Asii. Jako další dnes navštíví Jižní Koreu.

Nancy Pelosiová

Návštěva Pelosiové v Tchaj-peji vyvolala v okolních zemích silné reakce

Svět

Návštěva Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu vyvolala v některých částech světa silné reakce. Například Japonsko upozornilo Peking, že má obavy ohledně plánovaných čínských vojenských cvičení, které se podle Tokia budou konat ve vodách, které se překrývají s japonskými.

Nancy Pelosiová

Nancy Pelosiová: Proč jsem přiletěla s kongresovou delegací na Tchaj-wan

Domov

Před 43 lety Kongres Spojených států amerických drtivou většinou schválil a prezident Jimmy Carter podepsal zákon o vztazích s Tchaj-wanem, který je jedním z nejdůležitějších pilířů americké zahraniční politiky v asijsko-pacifickém regionu. Píše to předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová v úvodníku, který krátce po jejím dnešním příletu na Tchaj-wan zveřejnil na svém webu list The Washington Post.

Nancy Pelosiová

Předsedkyně sněmovny USA Pelosiová Tchaj-wan navštíví, uvádí CNN

Svět

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po zastávce v Malajsii navštíví Tchaj-wan. S odvoláním na zdroj z tchajwanské vlády a "vysoce postavený americký zdroj obeznámený se situací" to uvedla stanice CNN. Dosavadní zprávy tchajwanských médií hovořily pouze o pravděpodobné návštěvě.

Nancy Pelosiová

Svět

Kyjev navštívila Pelosiová, Ukrajině poděkovala za boj za svobodu

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová navštívila Kyjev, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Poděkovala mu za boj, který Ukrajinci svádějí za svobodu. Pelosiová je podle agentury AP dosud nejvýše postavenou americkou představitelkou, která přijela na Ukrajinu od začátku ruské invaze v této východoevropské zemi.

Nancy Pelosiová

Šéfka Sněmovny reprezentantů Pelosiová se nakazila covidem

Svět

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová měla pozitivní test na koronavirus a zařadila se na rostoucí seznam vrcholných politiků USA, u nichž byla v posledních dnech zaznamenána nákaza. Média podotýkají, že 82letá Pelosiová se ve středu odpoledne v Bílém domě sešla s americkým prezidentem Joem Bidenem či s lídrem demokratických senátorů Chuckem Schumerem. Bidenův test ze středečního večera byl podle Bílého domu negativní.

FBI - Federal Bureau Of Investigation

FBI vyšetřuje možný prodej notebooku Pelosiové Rusům

Svět

Americké úřady vyšetřují, zda jedna z účastnic nepokojů v sídle Kongresu ze začátku měsíce neukradla notebook či externí pevný disk předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a nesnažila se ho prodat ruským tajným službám. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudního podání, které obsahuje vyjádření jednoho z vyšetřovatelů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Donald Trump, 45. prezident USA

Svět

Trump čelí novému skandálu. Inkasuje stovky milionů dolarů, daně téměř neplatí, píše NYT

Americký prezident Donald Trump dnes odmítl tvrzení listu The New York Times (NYT), že za posledních 20 let nezaplatil skoro žádné daně z příjmu. List na základě informací svých zdrojů napsal, že Trump v roce 2016, kdy byl zvolen prezidentem, zaplatil daň jen 750 dolarů (zhruba 17.500 Kč) a stejnou částku i v roce následujícím. V období od roku 2000 až do svého zvolení pak podle tvrzení novin v deseti letech nezaplatil daně dokonce žádné. Prezident to označil za dezinformaci a uvedl, že zaplatil miliony dolarů.

Vladimir Putin a Donald Trump

Trump si to nechce rozházet u Putina. Reakce na článek NYT vyvolala poprask

Svět

Za lživou považuje americký prezident Donald Trump zprávu deníku The New York Times (NYT), podle kterého měl zpravodajské informace o tom, že ruská rozvědka platí povstalcům spojeným s hnutím Tálibán za zabití vojáků Spojených států a dalších koaličních sil v Afghánistánu. Trump to dnes napsal na twitteru.

Federální Kongres Spojených států amerických

Kapitol čekají změny. Zmizí portréty konfederační čtveřice

Svět

V budově Kapitolu, kde sídlí zákonodárný sbor Spojených států, budou odstraněny portréty čtyř někdejších šéfů Sněmovny reprezentantů, kteří sloužili Konfederaci, jež v občanské válce mezi lety 1861 až 1865 hájila otroctví. Oznámila to dnes demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která okamžité odstranění portrétů nařídila, píše AP.

Donald Trump, 45. prezident USA

Svět

Mrazivá atmosféra v Kongresu: Pelosiová rozškubala Trumpovo poselství

Americký prezident Donald Trump se v poselství o stavu unie v noci na dnešek SEČ nezmínil o ústavní žalobě, které čelí v Kongresu. Žalobu proti němu vznesla demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů v čele s její předsedkyní Nancy Pelosiovou, jejíž vztahy s prezidentem jsou v posledních měsících napjaté.

Donald Trump, 45. prezident USA

Demokraté jdou tvrdě po Trumpovi: Sněmovna USA schválila impeachment

Svět

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu večer (dnes kolem 3:00 SEČ) hlasy demokratických poslanců schválila text ústavní žaloby proti prezidentu Donaldu Trumpovi. Z republikánských poslanců impeachment nepodpořil nikdo. Sněmovna viní prezidenta ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. Konečné rozhodnutí náleží Senátu, kde mají převahu Trumpovi republikáni. Hlasování se očekává v lednu.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy