Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB)

Ilustrační foto

NÚKIB: Počet kybernetických incidentů se po lednovém nárůstu vrátil do průměru

Technika

Počet kybernetických incidentů se v únoru po lednovém nárůstu podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vrátil do průměru. Úřad jich evidoval 13, po čtyřech měsících se stal jeden velmi významný kybernetický incident. Šlo o útok, který způsobil nedostupnost systémů ministerstva. NÚKIB o tom dnes informoval na webu. S výpadky se v únoru potýkalo ministerstvo spravedlnosti. V lednu úřad kybernetických incidentů evidoval nadprůměrných 21.

TikTok

NÚKIB vydal varování kvůli TikToku, označil ho za bezpečnostní hrozbu

Technika

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalším významným informačním systémům. Úřad dnes ČTK sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu. Zvážit používání aplikace i to, co skrze ni lidé sdílí, doporučuje úřad i široké veřejnosti.

Ilustrační fotografie.

Za říjen na ČR směřovalo tolik DDoS útoků, jako za předchozích devět měsíců

Svět

Za říjen na Česko směřoval zhruba stejný počet hackerských DDoS útoků jako za předchozích devět měsíců dohromady. Počet incidentů roste poslední tři roky v řadě, letos jej akcelerovala válka na Ukrajině. Novinářům to dnes během konference o kybernetické bezpečnosti v Praze řekl ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační (NÚKIB) bezpečnost Lukáš Kintr.

Lukáš Kintr

Novým ředitelem NÚKIB jmenovala vláda od července náměstka Kintra

Domov

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) jmenovala dnes vláda dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Do funkce nastoupí od začátku července, informovaly ČTK úřad vlády a NÚKIB. Ministři po zasedání kabinetu původně informovali, že rozhodnutí odložili na některé z příštích zasedání. Kintr bude v čele úřadu nástupcem Karla Řehky, který bude od července náčelníkem generálního štábu.

Vít Rakušan (STAN)

Vláda rozhodne o jmenování ředitelem NÚKIB na některém z příštích jednání

Domov

Vláda i kvůli dnešní neúčasti premiéra Petra Fialy (ODS) rozhodne o jmenování dosavadního náměstka Lukáše Kintra ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) až na některém z příštích zasedání. Novinářům to řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Fiala se účastní summitu NATO v Madridu, na jednání chyběla i řada dalších ministrů.

Lukáš Kintr

Domov

Vláda může jmenovat novým ředitelem NÚKIB dosavadního náměstka Lukáše Kintra

Vláda může jmenovat novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Jeho nominaci dnes projednal sněmovní bezpečnostní výbor, což je zákonná podmínka pro tento krok. Kintr nahradí v čele úřadu Karla Řehku, který bude od července náčelníkem generálního štábu.

Lukáš Kintr

NÚKIB nově Řehkovi zřejmě povede Lukáš Kintr

Domov

Novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se zřejmě stane dosavadní náměstek Lukáš Kintr. Nominaci vlády projedná ve čtvrtek sněmovní bezpečnostní výbor, což je podle zákona o kybernetické bezpečnosti podmínkou pro jmenování. Na dotaz ČTK to potvrdil předseda výboru Pavel Žáček (ODS).

Ilustrační fotografie.

NÚKIB: Kyberútok na weby ŘSD byl profesionální, zašifroval data

Domov

Kybernetický útok na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR byl podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na profesionální úrovni. Šlo o ransomware, který zašifroval data. NÚKIB zná útočníka, z taktických důvodů jej nyní nezveřejní. ČTK o tom dnes informovala mluvčí NÚKIB Alena Minxová. Kybernetickému útoku čelilo ŘSD v úterý.

Ilustrační fotografie.

Domov

NÚKIB upozornil na hrozbu kyberútoků i nový typ malwaru

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v souvislosti se situací na Ukrajině opětovně varoval před zvýšeným rizikem kyberšpionáže a kyberútoků. Hrozbu z hlediska pravděpodobnosti hodnotí na úrovni kritická, podle úřadu je tedy velmi pravděpodobná až téměř jistá. V souvislosti s hrozbou úřad doporučuje provedení série úkonů, které popsal.

Útok hackera, ilustrační fotografie

Kyberútoky v době pandemie: Podle Babiše prasárna, NÚKIB vydal doporučení

Domov

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dnes vydal obsáhlejší doporučení pro zařízení, kterým může hrozit kybernetický útok. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí úřadu Radek Holý. NÚKIB ve čtvrtek varoval, že v Česku hrozí v nejbližších dnech útoky na počítačové systémy nemocnic a další významné cíle.

Ilustrační foto

Nemocnici v Benešově napadl počítačový virus, nic nefunguje. IT experti mají pohotovost

Domov

Provoz benešovské nemocnice ochromil počítačový kryptovirus, který v noci na dnešek napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, všechny plánované operace byly zrušené. Na nápravě pracují IT odborníci, nemocnice spolupracuje se specialisty na kybernetickou bezpečnost, řekl ČTK ředitel Roman Mrva. Případem se zabývá také policie.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy