Pavol Rusko

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská justice v rukou Kočnera? Obvinění soudců souvisí s řadou kauz

Svět

Zadržení a obvinění 13 soudců, jedné bývalé soudkyně a několika dalších osob na Slovensku po středeční rozsáhlé policejní razii souvisí s uplácením či ovlivňováním soudů v různých obchodních sporech. Do nekalého jednání byl zapleten kontroverzní podnikatel Marian Kočner i samotní soudci.

Policie SR, ilustrační fotografie

Razie na Slovensku: Při akci "Bouře" zadrženo 13 soudců a dalších osob

Svět

Obvinění 13 soudců, dále jedné bývalé soudkyně a čtyř dalších osob oznámila slovenská policie po dnešní rozsáhlé razii. Zadržení čelí obvinění z korupce, maření spravedlnosti a z trestného činu zasahování do nezávislosti soudu. Mezi obviněnými v největší justiční kauze v novodobých dějinách Slovenska je podle svého advokáta také podnikatel Marian Kočner, který podle dřívějších informací komunikoval s představiteli slovenské justice a ovlivňoval rozhodování soudů.

soudy

Kočner a Rusko dostali 19 let vězení. Dle soudu padělali směnky

Svět

Shodný trest vězení ve výši 19 let uložil dnes slovenský soud podnikateli Marianu Kočnerovi a exministrovi hospodářství a někdejšímu šéfovi soukromé televize Markíza Pavolu Ruskovi. Oba uznal vinnými z padělání čtyř směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,75 miliardy korun) a z maření spravedlnosti. Kočnerovi zároveň vyměřil pokutu 10.000 eur (253.000 korun).

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy