Pedro Sánchez

Pedro Sánchez

Španělsko opět povede jako premiér Pedro Sánchez

Svět

Španělsko bude mít po červencových sněmovních volbách konečně novou vládu. Parlament ve čtvrtek vyslovil důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, který se tak opět stane premiérem a může sestavit vládu.

Pedro Sánchez

Volby ve Španělsku: Sánchez míří k porážce na úkor pravice

Svět

Španělé poprvé v historii zamířili k volebním urnám uprostřed parného léta, kdy je spousta lidí na dovolené. Hlas mohlo do nedělní 20. hodiny místního času odevzdat 37 milionů voličů. Více než dva miliony lidí předem využily možnosti korespondenční volby. Podle prvních povolebních odhadů by pravice měla získat většinu. Konečné výsledky mohou být známé kolem půlnoci.

Pedro Sánchez

Sánchez oznámil, že Španělsko pošle vojáky na Slovensko

Svět

Španělsko poprvé pošle vojáky na Slovensko. Sedm stovek příslušníků ozbrojených sil posílí tamní misi na východním křídle NATO, které v současnosti velí Česko. Do budoucna má ale dojít ke změně, naznačila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Madrid navíc pošle dalších 250 vojáků do Rumunska.

Španělsko, Madrid

Svět

V Madridu protestovaly proti vládě na popud krajně pravicové Vox desetitisíce lidí

Desetitisíce lidí dnes protestovaly v ulicích Madridu proti vládě socialisty Pedra Sáncheze. Demonstraci svolala krajně pravicová strana Vox. Místní vláda počet demonstrantů odhaduje na 25.000 osob, napsal zpravodajský server Deutsche Welle. Strana Vox na svém twitterovém účtu uvedla, že po celém Španělsku proti vládě demonstrovalo přes 100.000 lidí.

Pedro Sánchez

EU buduje "velkou shodu" ohledně zmírnění energetické krize, věří Sánchez

Svět

Evropská unie buduje "velkou shodu" na boji proti současné energetické krizi, řekl španělský premiér Pedro Sánchez při příchodu na unijní summit, jehož hlavním tématem je hledání společného postupu proti vysokým cenám energií. Prezidenti a premiéři se zatím neshodují na tom, zda a případně jak zastropovat cenu plynu. Také by se mohli vyjádřit k částem nového plánu Evropské komise.

Španělská policie.

Muž dostal za výhrůžky španělskému premiérovi sedm a půl roku vězení

Svět

Soud v Madridu poslal na sedm let a šest měsíců do vězení muže, který na sociálních sítích vyhrožoval smrtí španělskému premiérovi Pedrovi Sánchezovi. Muž vyjadřoval úmysl socialistického politika zavraždit, aby změnil politické poměry v zemi. Výhrůžky následovaly po oznámení vlády, že se chystá přesunout ostatky diktátora Francisca Franka, uvedla agentura AFP. Advokát odsouzeného muže neuvedl, zda se jeho klient odvolá.

Ilustrační foto

"Zlý sen" ve Španělsku. Restrikce kvůli koronaviru prodloužena, za porušení hrozí vězení

Svět

Španělský parlament v noci na dnešek na návrh levicové vlády premiéra Pedra Sáncheze do 11. dubna prodloužil stav nouze zavedený kvůli šíření koronaviru. V zemi tak bude například dále platit výrazné omezení pohybu lidí. Španělské úřady ve středu evidovaly skoro 48.000 případů nákazy nemocí COVID-19, z toho přes 3400 lidí jí podlehlo. To je více než v Číně, odkud se virus koncem loňského roku začal šířit.

Ilustrační foto

Koronavirus kosí obyvatele Španělska. To nejhorší teprve přijde, varoval premiér

Svět

Španělská bilance počtu obětí nemoci COVID-19 narostla o dalších 394 mrtvých na celkových 1720 a opět se tak zvýšila o 30 procent. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na dnešní aktualizované údaje španělského ministerstva zdravotnictví. Počet potvrzených případů za dobu šíření nákazy od soboty vzrostl z 24.926 na 28.572, přibylo jich tedy 3646. Vláda požádá parlament, aby schválil prodloužení stavu nouze o dalších 15 dní.

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/

Katalánská krize je zpět. Lidé jsou naštvaní na Madrid, protesty sílí

Svět

Při nepokojích v Katalánsku bylo od úterka zraněno 72 španělských a katalánských policistů a zadrženo bylo 51 lidí. Informovala o tom dnes španělská vláda. Od pondělí, kdy demonstrace po verdiktu soudu nad katalánskými separatistickými politiky vypukly, bylo zraněno také na 170 demonstrantů. Manifestace, které na některých místech přerostly v násilnosti, pokračují i dnes.

Evropská Unie

Svět

Spor o Timmermanse: V Bruselu je dusno, Sánchez sepsul země V4

Premiéři zemí Evropské unie, kteří postupně přicházejí na mimořádný summit v Bruselu, vyjadřují naději, že se dnes podaří v jednáních dosáhnout průlomu. O konkrétních jménech kandidátů na funkce předsedů Evropské komise, Evropské rady či Evropského parlamentu ale spekulovat nechtějí. Španělský premiér Pedro Sánchez označil za nepřijatelné, aby šéfové států a vlád odmítali v čele komise někoho, kdo brání evropské hodnoty. Narážel zjevně na odmítání Franse Timmermanse ze strany visegrádské čtyřky (V4; Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) či Itálie.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy