projevy nenávisti

Ilustrační fotografie.

Policie loni řešila 149 nenávistně motivovaných činů, meziročně o 41 více

Domov

Policie začala v loňském roce řešit celkem 149 nenávistně motivovaných trestných činů, což je meziročně o 41 více. Z loňských případů jich zatím objasnila 69. Terčem skutků byli nejčastěji Židé, následovali Romové a zástupci LGBT+ komunity. Pachatelé se nejvíce dopouštěli násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyplývá to ze zprávy o problematice extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Ilustrační foto

Nedonošené děti jsou zrůdy, napsal exposlanec Škárka. U Vězeňské služby končí

Domov

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka ukončí svůj pracovní poměr ve Vězeňské službě. ČTK to dnes sdělil Petr Vlk, ředitel plzeňské věznice, kde Škárka pracuje jako vychovatel odsouzených. Někdejší politik napsal na sociální síti, že předčasně narozené děti jsou "nevyvinuté zrůdy". Bezpečnostní sbor se dnes od výroků distancoval. Ohradily se proti nim i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů.

soudy

Čech s kriminální minulostí schvaloval útok na muslimy, soud mu potvrdil trest

Domov

Za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi dnes pražský vrchní soud potvrdil Jakubu Weingärtnerovi z Olomouce maximální možný podmíněný trest, tedy tříletý s pětiletou zkušební dobou. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Rozhodnutí, které muže uznalo vinným z podpory a propagace terorismu, je pravomocné.

Geert Wilders (PVV)

Geert Wilders nepodněcoval k nenávisti. Odvolací soud zvrátil původní verdikt

Svět

Odvolací soud v Amsterodamu dnes zprostil viny poslance a předsedu krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, pokud jde o podněcování k nenávisti nebo diskriminaci. Zvrátil tak rozhodnutí soudu nižší instance z roku 2016. Soud ale potvrdil, že Wilders v předvolební kampani v roce 2014 urážel Maročany jakožto skupinu. Proti tomu se politik hodlá odvolat, informovala agentura Reuters.

Ilustrační foto

Muž šířil rasistické texty nejen o Bohumíně. Je obviněn ze čtyř trestných činů

Domov

Policisté obvinili kvůli rasistickému článku o tragickém požáru v Bohumíně a dalším textům jednačtyřicetiletého muže z Ostravy extremismu. Novinářům to dnes řekl náměstek ředitele ostravské policie Antonín Řezníček. Muž je vyšetřován na svobodě a hrozí mu tříletý pobyt ve vězení. Využil svého práva, nevypovídá a podal si stížnost proti zahájení trestního stíhání.

Ilustrační fotografie

Rasistický článek o požáru v Bohumíně vyšetřuje policie

Domov

Policie vyšetřuje rasistický článek o tragickém požáru v Bohumíně. Na twitteru to dnes uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V textu na serveru "Vlastenecké noviny" se píše, že oběti i údajný pachatel byli Romové. Bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD) již dříve ČTK řekl, že nešlo o příslušníky některé z menšin.

soudy

Nenávistný komentář u fotky prvňáčků: Teplický soud tentokrát trestal

Domov

Okresní soud v Teplicích dnes potrestal autora nenávistných komentářů pod fotografií prvňáčků z místní základní školy podmíněným trestem vězení 16 měsíců s odkladem na tři roky. Před rokem soud Vítězslava Kroupu viny zprostil, odvolací soud ale rozsudek zrušil a vrátil případ do Teplic.

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.