protest

Ilustrační fotografie

V Praze protestovala za lepší klima více než stovka lidí

Domov

Na pražském Klárově se dnes dopoledne sešla více než stovka mladých lidí, aby se připojili k celosvětovému protestu za lepší klima pořádanému hnutím Fridays for Future (Pátky pro budoucnost). Mezi účastníky nechyběli středoškoláci a vysokoškoláci nebo studenti Univerzity Karlovy, kteří v polovině listopadu několik dnů stávkovali v jejích budovách za lepší ochranu klimatu. Podle zpravodajky ČTK demonstranti dorazili na Klárov s transparenty, vyslechli si proslovy některých účastníků a před 10:30 se vydali na pochod centrem metropole, který po zhruba hodině opět na Klárově ukončili.

Demonstrace v Praze

Za lepší ochranu klimatu bude protestovat celý svět

Svět

Několik dní před začátkem klimatické konference OSN v Madridu se dnes po celém světě uskuteční demonstrace za lepší ochranu klimatu. Podle iniciativy Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), která protesty svolala, vyjdou do ulic opět stovky tisíc lidí ve více než 2400 městech světa včetně desítky měst v Česku. Příznivci hnutí, které inspirovala švédská aktivistka Greta Thunbergová, koordinují celosvětový protest již po čtvrté.

Ilustrační fotografie

Irák: Při protestech zabily bezpečnostní složky 20 lidi

Svět

Irácké bezpečnostní složky dnes při protestech zabily 20 lidí, 16 demonstrantů v jihoiráckém městě Násiríja a další čtyři protestující v Bagdádu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na lékařské a policejní zdroje. V Násiríji se policisté snažili protestující vytlačit ze dvou mostů, desítky osob utrpěly zranění. Přes 20 protestujících bylo zraněno i v irácké metropoli. Největší demonstrace za poslední roky země zažívá od začátku října.

Ilustrační fotografie

Svět

Protesty v Chile. Prezident tvrdí, že policie na vandalizmus sama nestačí.

Protivládní protesty v Chile, které vypukly v polovině října a vyžádaly si nejméně 26 obětí, opět zesílily a provází je na řadě míst i násilí radikálních skupin. Chilský prezident Sebastián Piňera ve středu prohlásil, že policie na vandalismus v ulicích sama nestačí, a vyzval proto parlament, aby rychle přijal návrh zákona umožňující vyslat na ochranu klíčové infrastruktury armádu.

Zemědělci se v Bruselu několikrát s traktory pokoušeli prorazit policejní zátarasy. (Foto: Marian Jurečka)

Paříž: Protestující zemědělci s traktory komplikují dopravu

Svět

V konvojích traktorů se dnes do Paříže sjeli nespokojení francouzští zemědělci ve snaze upozornit na problémy v jejich odvětví a donutit k ústupkům vládu prezidenta Emmanuela Macrona. Ráno komplikovali dopravu na vícero místech a blokáda na městském dálničním okruhu se protáhla do odpoledních hodin. Farmáři protestují proti mezinárodním obchodním dohodám či ohlášenému zákazu glyfosátu, chemikálie používané v zemědělství mimo jiné k likvidaci plevelů.

Irák

Irák: Při protestech zemřelo šest lidí

Svět

V Bagdádu a na jihu Iráku od úterý zemřelo při dalších protivládních protestech šest lidí. S odvoláním na zdravotnické zdroje o tom dnes informovala agentura AP. Iráčané vyšli do ulic začátkem října a od té doby při střetech s pořádkovými silami přišlo podle AP o život na 350 lidí.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy