rakety S-400

Ilustrační foto

Turecko neustoupí od nákupu ruských raket S-400, ani po sankcích USA

Svět

Turecko nebude ani po uvalení sankcí ze strany Spojených států nijak měnit svůj postoj ohledně nákupu ruského systému protivzdušné obrany S-400. Řekl to dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Podle něj nyní Ankara zvažuje, zda bude na sankce nějak reagovat a zda vůči USA zavede odvetná opatření.

Turecká armáda (Turkish Army)

Trump se dopálil. USA potrestají Turecko za nákup ruských raket S-400

Svět

V Turecku dnes přistála další ruská letadla s komponenty ruského systému protiraketové obrany S-400. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Dodávky, které začaly v pátek, vyvolaly napětí mezi Ankarou a USA, které pohrozily sankcemi a vyřazením turecké účasti z programu stíhacích letounů F-35. Agentura Bloomberg dnes napsala, že americký prezident Donald Trump sankce vyhlásí pravděpodobně příští týden.

Turecká armáda (Turkish Army)

Svět

Roztržka v NATO dokonána. Turecko už má část ruského raketového systému S-400

Do Turecka dorazila první část dodávky ruského systému protiraketové obrany S-400, kvůli níž Spojené státy v předchozích dnech znovu pohrozily Ankaře sankcemi. Podle tureckých médií to oznámilo turecké ministerstvo obrany. Potvrdily se tak neoficiální zprávy, které se objevily začátkem týdne a podle kterých odletěly už v pondělí z Ruska dva letouny s nákladem tohoto systému. Dodávka ruských raket vyvolává obavy v Severoatlantické alianci (NATO), napsala agentura AFP.

Donald Trump

Odplata za ruské rakety. USA zvažují tvrdý krok vůči Turecku

Svět

Spojené státy zatím nevědí, jak zareagovat na rozhodnutí Turecka, tedy členské země Severoatlantické aliance, koupit ruský systém protiletecké obrany S-400. Řekl to dnes americký prezident Donald Trump, podle něhož jsou kvůli tomu Spojené státy ve složité situaci. V úvahu připadají i sankce, dodal. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání s Trumpem řekl, že zakoupený systém bude Turecku dodán v první polovině července.

Ruská armáda, ilustrační fotografie

Vetřelec v NATO: Turecko už brzy dostane první ruské rakety S-400, Bílý dům prská

Svět

Rusko je z 99 procent připraveno k první dodávce protiraketového systému S-400 Turecku. Novinářům to v Moskvě řekl šéf exportní firmy Rosoboronexport Alexandr Michejev. Podle agentury TASS bude první část kontraktu realizována v červenci, kompletní předání bude hotovo do konce letošního roku. Prodej vyvolal protesty Spojených států, které hrozí zrušením prodeje vyspělých letounů F-35 do Turecka.

Ruská armáda, ilustrační fotografie

Svět

Znepokojivé snímky z Krymu. Připravuje se Rusko na válku?

Rusko na Krymu rozlišuje svůj vojenský arzenál. Tvrdí to server Defense One na základě satelitních snímků. Jím oslovené zdroje z amerických bezpečnostních služeb varují, že Rusko se tím může chystat na rozšíření svého vlivu za Černé moře.

Roztržka kvůli raketám S-400 graduje: USA odmítají trénovat turecké piloty

Svět

Spojené státy nejspíš zastaví výcvik tureckých pilotů na amerických bojových letounech F-35, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na americké úřední zdroje. Rozhodnutí, které ještě nebylo definitivně schváleno, by bylo zjevnou reakcí na turecký nákup ruského systému protiraketové obrany S-400, který podle Washingtonu ohrožuje bezpečnost USA a Severoatlantické aliance.

Odpálená ruská střela země-vzduch.

Rusko se vojensky rozpíná. Začne rozmisťovat nový raketový systém S-350

Svět

Rusko začne příští rok rozmisťovat novou generaci protiletadlového a protiraketového systému středního dosahu S-350 Viťaz, který nahradí stárnoucí systém S-300. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Uvedlo rovněž, že letos ruská armáda rozmístila systémy Pancir-S a S-400 na Krymu, jakož i v arktické oblasti, Kaliningradské oblasti a v Chabarovsku na Dálném východě.

Moskva

Rusko dodá Ankaře rakety S-400

Svět

Ankara/Moskva - Turecko a Rusko dnes podepsaly dohodu, na jejímž základě Moskva Ankaře dodá čtyři jednotky systému protivzdušné obrany S-400.

Ilustrační foto

Další politický problém? Turecko koupí rakety S-400 hlavně na ruský úvěr

Svět

Ankara - Rusko plánuje začít s prvními dodávkami systému protivzdušné obrany S-400 Turecku v březnu 2020. Ankara celkem koupí čtyři jednotky raket S-400 za 2,5 miliardy dolarů (asi 54 miliard Kč). Až dosud se v médiích objevovala suma dvou miliard dolarů. Hovořilo se také o tom, že dodávky by měly začít v listopadu 2019.

Tayyip Erdogan, summit NATO v Newportu

Ankara od Ruska kupuje raketový systém S-400

Svět

Ankara - Turecko kupuje od Ruska systém protivzdušné obrany S-400. Dohodu v úterý oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a informaci potvrdil také kremelský poradce Vladimir Kožin.

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy