Rohingové

Uprchlíci, ilustrační foto

Nový plán s muslimskými uprchlíky. Skončí na potápějícím se ostrově?

Svět

Několik tisíc příslušníků barmské menšiny Rohingů, kteří uprchli před násilím ve své zemi do sousedního Bangladéše, souhlasilo s přesunem na ostrov v Bengálském zálivu. Oznámil to dnes zástupce bangladéšské vlády Mahbub Alam, podle nějž Rohingové na toto řešení přistoupili navzdory tomu, že ostrůvek ohrožují záplavy.

Barmské hlavní město Neipyijto

Svět

Rohingové zmasakrovali stovky budhistických civilistů

Neipyijto/Londýn - Rohingští povstalci loni v Arakanském státě na severu převážně buddhistické Barmy zmasakrovali až stovku hinduistických mužů, žen i dětí, informovala Amnesty International (AI). Titíž povstalci také srpnovým útokem podnítili tažení armády proti menšině muslimských Rohingů. Od loňského srpna z Barmy do Bangladéše uteklo přes 700.000 příslušníků tohoto etnika. AI upozorňuje, že armáda tedy není jediná, kdo na severu Barmy páchá násilí. V zemi žije přes 130 etnik a se státní mocí bojuje celá řada etnických povstaleckých skupin.

OSN

Delegace OSN navštívila Barmu, z níž prchají Rohingové

Svět

Neipyijto - Delegace Rady bezpečnosti OSN dnes navštívila barmský Arakanský stát, ze kterého v důsledku násilností uprchlo od loňského srpna do sousedního Bangladéše téměř 700.000 příslušníků muslimského menšinového etnika Rohingů. Britská členka delegace Karen Pierceová vyzvala, aby bylo zahájeno důvěryhodné vyšetřování údajného násilí na Rohinzích.

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Rohingové prchají z Barmy, do Indonésie připlouvají na lodi

Svět

Jakarta - K indonéskému pobřeží dnes připlula loď se 76 uprchlíky z řad barmského menšinového muslimského etnika Rohingů. Rohingové prchají před pronásledováním z barmského Arakanského státu; od loňského srpna jich kvůli tažení barmských bezpečnostních sil odtud odešlo na 700.000. Většina zamířila do sousedního Bangladéše. Organizace pro lidská práva varují také před nárůstem nebezpečných cest rohingských migrantů po moři do dalších zemí, jako je Thajsko, Malajsie či Indonésie.

Muslimové

Svět

Barma použila proti osadám muslimským Rohingům buldozery

Rangún - Převážně buddhistická Barma pomocí buldozerů srovnala se zemí nejméně 55 osad, z nichž loni během násilností uprchli muslimští Rohingové. Demolice vesnic podle organizace Human Rights Watch (HRW) ničí důkazy o krutostech páchaných barmskými vojáky.

Ilustračni fotografie

Buldozery na západě Barmy srovnaly se zemí několik vesnic obývaných Rohingy

Svět

Rangún - V posledních dnech buldozery na západě Barmy srovnaly se zemí vícero vesnic obývaných dříve menšinovými Rohingy. „Nezůstalo tam vůbec nic. I stromy byly pokáceny," popsala agentura AFP. Návrat Rohingů do Barmy měl začít 23. ledna na základě loňské dohody s Bangladéšem, iniciativa však byla odložena.

Krimi, ilustrační fotografie

Masakr v Barmě? Tehdejší účastníci po letech promluvili

Svět

Neipyijto - O násilí na barmské menšině Rohingů poprvé promluvili jeho pachatelé - buddhističtí vesničané a příslušníci armády i polovojenské policie. Přiznali, že své muslimské sousedy zabíjeli, pohřbívali a zapalovali jejich domy.

Rohingové

Svět

Návrat Rohingů z Bangladéše do Barmy byl prozatím odložen

Praha - Postupný návrat rohingských uprchlíků z Bangladéše, který měl být podle původního plánu zahájen v úterý 23. ledna, se odkládá. Bangladéšský komisař pro pomoc uprchlíkům Abul Kalam řekl, že ještě nebylo dokončeno sepisování seznamu lidí, kteří mají být posláni zpět do Barmy.

Ilustračni fotografie

Statisíce Rohingů se mají podle dohody vrátit do Barmy do dvou let

Svět

Rangún - Barma a Bangladéš se dohodly na podmínkách návratu 650.000 muslimských Rohingů, kteří od loňského léta uprchli z Barmy před represemi. Uprchlíci jsou soustředěni na jihovýchodní hranici Bangladéše, kde je v současnosti největší koncentrace migrantů na světě.

Vlajka Japonska

Japonsko podpoří repatriaci Rohingů, pošle tři miliony dolarů

Svět

Tokio/Rangún - Japonsko pošle tři miliony dolarů vládě Barmy, aby jí pomohlo s návratem uprchlíků z muslimské menšiny Rohingů. Barmská armáda přiznala, že její vojáci společně s buddhistickými vesničany zavraždili deset Rohingů, jejichž těla byla nalezena v masovém hrobě v jedné z vesnic v Arakanském státě na severu Barmy.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy