sankce

Petr Fiala

BIS odhalila proruskou skupinu, vláda rozšířila sankční seznam

Domov

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Evropská unie, ilustrační fotografie.

Evropská unie se dohodla na nových protiruských sankcích

Svět

Evropská unie se ve středu dohodla na třináctém balíku protiruských sankcí kvůli vojenské agresi proti Ukrajině. Kromě Moskvy jim budou čelit například i čínské firmy či jeden severokorejský politik, půjde o trest za poskytování vojenské pomoci Rusku.

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU uvalila sankce na žoldnéřskou Wagnerovu skupinu

Svět

Evropská unie zařadila na svůj sankční seznam ruskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu kvůli její "aktivní" účasti na ruské agresivní válce proti Ukrajině. Informovala o tom ve čtvrtek večer Rada EU. Činnost žoldnéřské skupiny podle členských zemí unie ohrožuje "územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny".

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj ohlásil další sankce proti Rusku, Íránu a Sýrii

Svět

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil další sankce proti Rusku a jeho spojencům Íránu a Sýrii. Týkají se dohromady 400 osob a firem včetně těch, které jsou odpovědné za dodávky íránských bezpilotních letounů Šáhid Rusku. Ukrajinský prezident to oznámil v sobotu ve svém pravidelném večerním videoprojevu.

Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU oficiálně schválila další balík sankcí proti Rusku, zasáhne banky i export

Byznys

Evropská unie dnes oficiálně schválila další, už desátý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho vpádu na Ukrajinu. Nová opatření zasáhnou banky, export technologií využitelných pro vojenské účely nebo vývoz ruských surovin. Rozšíří se také sankční seznam, na nějž přibyde 121 jmen jednotlivců a organizací, pro které platí omezení nakládat s majetkem a zákaz cest do unie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijetí sankcí přivítal, zároveň vyzval k dalšímu zvyšování tlaku na Rusko.

Kanada

Kanada uvalila sankce na desítky lidí spojených s ruskou propagandou

Svět

Kanadské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že Kanada postihne sankcemi 38 lidí a 16 organizací spojených s šířením ruských dezinformací a propagandou. Na seznamu je i populární ruský zpěvák Nikolaj Baskov, který vystoupil na Rudém náměstí v Moskvě při koncertu na podporu anexe ukrajinských území.

Ilustrační foto

Velvyslanci zemí EU dohodli další sankce proti Rusku

Svět

Velvyslanci zemí Evropské unie se dnes večer shodli na novém balíčku sankcí proti Rusku, potvrdilo na twitteru české předsednictví v Radě EU. V pořadí devátá sada postihů zaváděných kvůli ruské invazi na Ukrajinu má mimo jiné omezit investice do ruského důlního průmyslu či vývoz chemikálií a technologií využitelných pro vojenské účely. Sankční seznam by se měl rozšířit o téměř dvě stovky lidí a subjektů včetně tří ruských bank.

Londýn

Británie a Kanada kvůli lidským právům uvalily sankce na osoby mimo jiné z Ruska

Svět

Británie a Kanada dnes uvalily sankce na více než 50 lidí z celého světa, které označily za "zkorumpované politické představitele, porušovatele lidských práv a pachatele sexuálního násilí souvisejícího s konflikty". Postihy se týkají především osob z Ruska a Íránu, ale i z několika dalších zemí, uvedla agentura Reuters. Moskva večer reagovala zákazem vstupu na ruské území pro 200 Kanaďanů.

Ursula von der Leyenová

EK navrhla další protiruské sankce včetně zákazu dovozu chemikálií a elektroniky

Svět

Evropská komise navrhuje rozšířit protiruské sankce o 200 lidí a firem, včetně tři ruských bank. Žádá také nové kontroly a omezení vývozu chemikálií, nervově paralytických látek, elektroniky a IT komponentů, které by mohly být použity Ruskem ve válce proti Ukrajině. Návrh devátého sankčního balíku dnes představila předsedkyně EK Ursula von den Leyenová.

Ropovod

Polsko usiluje o sankce EU na severní větev ropovodu Družba

Svět

Polsko se snaží získat podporu Německa k uvalení sankcí Evropské unie na severní větev ropovodu Družba, která vede do Polska a Německa. Sankce by Polsku umožnily odstoupit od dohody o nákupu ruské ropy v příštím roce bez zaplacení pokuty. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s rozhovory.

Alexej Navalnyj

EU rozšířila sankce proti ruským činitelům za otravu Navalného

Svět

Evropská unie dnes rozšířila sankce proti ruským představitelům zodpovědným za předloňskou otravu opozičního předáka Alexeje Navalného. Ministři zahraničí členských zemí se shodli na potrestání desítky lidí, mezi nimi předních činitelů tajné služby FSB, za útok nervově paralytickou látkou novičok. Unie v souvislosti s používáním chemických zbraní potrestala také jednu syrskou firmu.

Londýn

Svět

Británie rozšířila protiruský sankční seznam o čtyři průmyslníky

Británie dnes rozšířila protiruský sankční seznam o čtyři podnikatele, kteří podle Londýna pomáhají ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi financovat invazi na Ukrajinu. Sankce nově dopadnou na dva spolumajitele ocelářského koncernu Evraz a na dva podnikatele spojené s petrochemickou skupinou AO TAIF, uvedlo v prohlášení britské ministerstvo zahraničí. Británie, Evropská unie a další země reagují sankcemi na ruskou agresi vůči Ukrajině, která začala v únoru.

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Sněmovna schválila sankční zákon proti cizincům za závažná protiprávní jednání

Domov

Sněmovna schválila zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří se dopustí závažných protiprávních jednání. Stát jim bude moci například zabránit ve vstupu nebo v pobytu na svém území nebo zmrazit majetek. Norma umožní zavést restrikce také proti organizacím a režimům, které porušují lidská práva nebo používají teroristické metody a kybernetické útoky.

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.