Sebastian Kurz

Sebastian Kurz

Domov

Premiéři ČR, Slovenska a Rakouska jsou proti ilegální migraci

Premiéři České republiky, Slovenska a Rakouska jsou proti ilegální migraci a nechtějí, aby se opakoval rok 2015, kdy do Evropy proudily davy uprchlíků. Novinářům to dnes po jednání v Lednici na Břeclavsku řekli premiéři Andrej Babiš (ANO), Eduard Heger a rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz

Rakouský kancléř Kurz bude otcem

Svět

Rakouský kancléř Sebastian Kurz a jeho družka Susanne Thierová čekají své první dítě. Narodit by se mělo koncem listopadu nebo na začátku prosince, sdělilo kancléřství agentuře DPA.

Rakousko, ilustrační foto

Rakousko kleslo pod sto nákaz na 100 tisíc obyvatel

Svět

Rakousku se poprvé od loňského října podařilo snížit takzvanou sedmidenní incidenci koronavirové nákazy, tedy počet nově zjištěných případů, pod sto na 100.000 obyvatel. V alpské republice, která má přibližně 8,7 milionu obyvatel, měl tento údaj za poslední týden hodnotu 97,7.

Rakousko, ilustrační foto

Rakousko chce v půli května otevřít školy, hotely či restaurace

Svět

Rakousko chce 19. května otevřít restaurace, kulturní instituce a hotely. Ještě o dva dny dříve, 17. května, se mají vrátit všechny děti do škol. Po dnešním jednání se zástupci spolkových zemí, odborů a zaměstnavatelů to dnes oznámil kancléř Sebastian Kurz.

Noviny, ilutrační foto

Svět

Česko bude kvůli sporu o vakcíny tratit, má jasno tisk

Ostrý spor o rozdělení dodatečné zásilky vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNtech mezi jednotlivé země Evropské unie skončil porážkou Rakouska, Česka a Slovinska, které se ve snaze získat vyšší množství očkovacích látek odmítly připojit ke kompromisu vyjednanému portugalským předsednictvím.

Sebastian Kurz

Rakousko věnuje Česku tisíce vakcín proti koronaviru

Svět

Rakousko poskytne České republice 30.000 dávek vakcín proti covidu-19. Podle agentury Reuters to dnes oznámila kancelář spolkového kancléře Sebastiana Kurze. Ten krok nazval ukázkou solidarity poté, co podle něj Evropská unie po nedávných jednáních selhala při snaze napravit nerovnosti v distribuci očkovacích látek mezi jednotlivými členskými státy.

Sebastian Kurz

Rakousko reaguje na šíření jihoafrické mutace. Omezilo cesty z Tyrolska

Svět

Kvůli šíření takzvané jihoafrické varianty koronaviru v Tyrolsku přikročilo Rakousko k přísnějším opatřením. Počínaje pátkem budou lidé po deset dní moci opustit tuto spolkovou zemi pouze s negativním testem na koronavirus, oznámil dnes podle agentury DPA rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Rakousko, ilustrační foto

Sousední Rakousko od příštího týdne otevře obchody, muzea či školy

Svět

Rakousko od příštího týdne uvolní některá opatření přijatá kvůli šíření koronaviru. Na tiskové konferenci to dnes oznámil kancléř Sebastian Kurz. Otevřou se všechny obchody, kadeřnictví či muzea. Platit v nich ale budou přísná hygienická opatření. Zčásti se otevřou i školy, žáci se ale budou muset pravidelně testovat. Kvůli novým mutacím koronaviru se podle Kurze "výrazně zpřísní" režim na hranicích.

Očkování, ilustrační foto

Svět

Historický den pro EU. Koordinované očkování proti koronaviru je v plném proudu

V Evropské unii dnes začalo koordinované očkování proti covidu-19 vakcínou společností Pfizer a BioNTech. První dávku dnes dostali zdravotníci, senioři či politici v Itálii, Rakousku, Španělsku, Polsku, Litvě nebo v Česku. Další země sedmadvacítky je budou následovat, některé unijní státy vakcinaci zahájily už v sobotu.

Očkování, ilustrační foto

Den, který vejde do dějin. Rakousko v neděli začne s očkováním, oznámil Kurz

Svět

Rakousko zahájí v neděli očkování proti koronaviru. Oznámil to dnes kancléř Sebastian Kurz. Země podle něj bude mít v následujících více než třech měsících k dispozici zhruba milion dávek vakcíny vyvinuté americkou farmaceutickou společností Pfizer ve spolupráci s německou BioNtech. Jako první dostanou vakcínu rizikoví pacienti, informovala agentura APA.

Rakousko, ilustrační foto

Rakousko přitvrdí už o vánočních svátcích, zavře obchody i služby

Svět

Rakousko zavede od konce příštího týdne přísná plošná opatření proti šíření koronaviru. Od soboty 26. prosince nebudou smět otevřít obchody kromě těch, které prodávají zboží každodenní potřeby. Znovu uzavřeny budou i služby s těsným tělesným kontaktem. Školy přejdou od 7. do 15. ledna na distanční výuku.

Ilustrační foto

Rakousko začne uvolňovat restrikce, od Štědrého dne bude dovoleno i lyžování

Svět

Rakousko začne od pondělí uvolňovat přísná opatření, která přijalo v boji proti koronaviru. Na tiskové konferenci to dnes oznámil kancléř Sebastian Kurz. Od 24. prosince bude možné provozovat venkovní zimní sporty včetně lyžování. Zahraniční lyžařskou turistiku ale výrazně omezí povinná karanténa pro lidi přijíždějící z rizikových oblastí, kterými jsou nyní všechny sousední země včetně Česka, i skutečnost, že hotely a restaurace budou až do 7. ledna zavřené. Lyžovat tak budou moci prakticky jen místní.

Židé, ilustrační fotografie

Svět

Vídeň je otřesena dalším útokem. Žena napadla rabína, utrpěl šok

Rakouská policie vyšetřuje zjevně antisemitsky motivovaný útok, při kterém přibližně 50letá žena ve čtvrtek ve Vídni napadla rabína. Strhla mu pokrývku hlavy, nadávala mu a následně utekla, informovala dnes agentura APA. Kancléř Sebastian Kurz "antisemitský útok" odsoudil. Vyšetřování převzal zemský úřad pro boj s terorismem (LVT). Pátrání po podezřelé bylo dosud neúspěšné.

Koronavirus SARS-CoV-2

Jako Slováci. Plošné testování obyvatel na covid plánuje i Rakousko

Svět

Rakousko plánuje hromadné testování obyvatel na koronavirus, podobně jako to nedávno udělalo Slovensko. Mezi prvními budou v Rakousku testováni učitelé, řekl dnes v televizi ORF rakouský kancléř Sebastian Kurz. Důvodem je podle něj umožnit relativně normální vánoční svátky, uvedl deník Kurier.

Ilustrační foto

Rakousko přitvrdilo v boji s koronavirem: Zákaz vycházení bude téměř celodenní

Svět

Rakousko dnes dále zpřísnilo podmínky koronavirové uzávěry. Kromě prodejen potravin, lékáren či drogerií zavřou všechny obchody, školy přejdou na distanční výuku, vycházení bude omezeno nepřetržitě. Opatření začnou platit od úterý a trvat budou do 6. prosince. Podle agentury APA to dnes oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz

Kancléř Kurz přislíbil vypátrat strůjce útoku: Je to boj mezi civilizací a barbarstvím

Svět

Pondělní útok ve Vídni byl beze vší pochybnosti islamistickým činem z nenávisti vůči rakouskému způsobu života. V dnešním projevu to prohlásil rakouský kancléř Sebastian Kurz, který národu přislíbil ochranu demokracie a vypátrání strůjců teroristického činu. "Je to boj mezi civilizací a barbarstvím," uvedl. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen řekl, že slzy, které nyní Rakušané prolévají, patří pozůstalým.

Lyžování, ilustrační fotografie

Lyžování v éře koronaviru: Letošní sezóna v Rakousku bude jiná, varuje Kurz

Svět

Lyžařská sezóna bude letos kvůli pandemii covidu-19 v Rakousku jiná, než na jakou jsou lidé zvyklí. Prohlásil to dnes rakouský kancléř Sebastian Kurz, informovala agentura APA. Na svahy se sice budou moci domácí i zahraniční turisté podle něj v zimě vydat, bujarých večírků po lyžování se ale budou muset vzdát.

Sebastian Kurz

U sousedů budou problémy? Rakousko opět zpřísňuje opatření

Svět

Rakouská vláda se rozhodla zpřísnit některá preventivní opatření proti šíření koronaviru. Patří mezi ně například mimořádné kroky na jižních hranicích země zaměřené na kontrolu osob přijíždějících z rizikových zemí nebo povinnost nosit roušky v některých obchodech či v bankách, oznámil dnes kancléř Sebastian Kurz.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy