senátní volby

Volby, ilustrační foto

Senátní volby letos vyhrála ODS před KDU-ČSL a ANO, získala osm mandátů

Domov

Vítězem letošních senátních voleb se stala ODS, získala osm mandátů z 27. Šest křesel vybojovala KDU-ČSL a tři TOP 09. Vládní koalice těchto stran podle premiéra a předsedy ODS Petra Fialy tak získala při započtení všech podporovaných kandidátů při obměně třetiny Senátu 20 mandátů, což Fiala označil za jednoznačný výsledek.

Volby do Poslanecké sněmovny

Sto procent hlasů sečteno. Většinu velkých měst ovládlo ANO, zvolili se tři noví senátoři

Domov

Češi o víkendu rozhodli o složení obecních zastupitelstev a už v prvním kole vybrali tři senátory. Souboj o zbývajících 24 křesel v horní komoře čeká kandidáty a voliče opět v pátek a sobotu, nejvíc finalistů má opoziční ANO. Tradičně nejvíc mandátů v komunálních volbách získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL.

Volby, ilustrační fotografie.

Domov

ANO v senátním finále úspěch z prvního kola nezopakuje

ANO pravděpodobně v senátním finále úspěch z prvního kola voleb nezopakuje. V žádném z obvodů z výjimkou Frýdecko-Místecka neměli jeho finalisté přesvědčivý náskok. Ze 17 postupujících kandidátů jich úvodní kolo vyhrálo jen šest.

Volby, ilustrační foto

Volby: Většinu krajských měst ovládlo ANO. Lidé zvolili tři nové senátory

Domov

Lidovci vedli ze stran kandidujících samostatně před ODS a STAN v obecních volbách i po sečtení hlasů z devíti desetin okrsků. Následovalo hnutí ANO, které předstihlo ČSSD, na šestém místě figurovala KSČM. Nejvíce zastupitelských křesel získala jako obvykle nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. V 9 ze 13 krajských měst ale vede hnutí ANO. Česko má také tři nové senátory. Hned v prvním kole získal nadpoloviční počet hlasů za volební obvod Ústí nad Orlicí Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj), stejně jako Ladislav Václavec (ANO), který bude senátorem ve volebním obvodu Bruntál a Jiří Růžička (TOP 09) za Prahu 6. Průběh voleb jsme sledovali v on-line reportáži.

Volby, ilustrační foto

První kolo senátních voleb opět vyhrálo ANO před ODS

Domov

Vítězem prvního kola senátních voleb je opoziční hnutí ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09, poraženým hnutí STAN. Premiérové zastoupení ve finále, které bude za týden, bude mít podle propočtu ČTK hnutí SPD. Vládní strany si bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní komoře udrží.

Senát ČR

ANO může letos získat 18 senátorů, strany vládní koalice dvě desítky

Domov

Hnutí ANO mělo po sečtení tří čtvrtin senátních okrsků šanci na dalších 17 senátorů k Ladislavu Václavcovi, který podle propočtu ČTK mandát obhájil už v prvním kole voleb. Strany vládní koalice by obdobně mohly přes propad STAN přidat až dvě desítky senátorů k Petru Fialovi KDU-ČSL, který podle propočtu ČTK vyhrál předčasné finále na Orlickoústecku. Hnutí SPD z postupových míst vypadlo, ČSSD zřejmě obhájí jedno křeslo ze dvou.

Volební štáb hnutí ANO

Domov

Hnutí ANO mělo po sečtení čtvrtiny okrsků šanci na získání 17 senátorů

Hnutí ANO po sečtení čtvrtiny senátních okrsků mělo na postupových místech 17 kandidátů, podobně jako při předchozích volbách před šesti lety ve 27 obvodech, kde se volí i nyní. Kandidáti navržení ODS byli na prvním či druhém místě v osmi obvodech, KDU-ČSL v pěti, přičemž v předčasném finále na Orlickoústecku pravděpodobně vyhraje lidovec Petr Fiala nad Stanislavem Ešnerem (ANO).

Volby, ilustrační fotografie.

Obecní zastupitele si zatím přišlo vybrat 30 až 40 procent voličů

Domov

Účast ve volbách do obecních zastupitelstev se zatím nejčastěji pohybuje mezi 30 a 40 procenty. Mezi obcemi jsou ale velké rozdíly. Někde je podle volebních komisí zájem překvapivě nízký, jinde naopak vyšší než obvykle. Ještě menší než v komunálních je zpravidla účast ve volbách do třetiny Senátu, zjistila ČTK. V Brně se policie zabývala oznámením, že by v noci mohl někdo manipulovat s hlasovacími lístky v několika okrscích. Lidé mohou dnes odevzdat svůj hlas ještě do 14:00.

Volby, ilustrační foto

Po noční pauze se v Česku opět otevřely volební místnosti

Domov

Po noční přestávce se v Česku znovu otevřely volební místnosti. Voliči mají ještě šest hodin na to, aby si vybrali své místní zastupitele. Na třetině území republiky mohou zároveň ovlivnit volbu 27 senátorů a tím i rozložení sil v horní komoře.

Volby, ilustrační foto

Domov

Začaly komunální a senátní volby. Jak správně odevzdat svůj hlas?

V Česku začaly dnes ve 14:00 komunální volby, v nichž lidé rozhodnou o složení svých radnic na příští čtyři roky. Letošní celostátní volby do obecních zastupitelstev jsou osmé v historii samostatné České republiky. Na části území se souběžně rozhodne o budoucím složení třetiny Senátu, tedy 27 z 81 senátorů. Horní komora se takto proměňuje každé dva roky od jejího naplnění v roce 1996, letos to bude potřinácté.

Volby, ilustrační foto

K volbám do Senátu bylo připuštěno 179 kandidátů, je jich méně než dříve

Domov

K podzimním volbám do Senátu bylo připuštěno 179 kandidátů. Je jich hlavně kvůli společným nominacím stran a hnutí o 54 méně než při předchozích volbách, které se konaly v roce 2016 ve stejných 27 obvodech, kde se bude hlasovat letos. Vyplývá to z dnešních informací ČTK o registraci volebních přihlášek. První kolo senátních voleb se uskuteční 23. a 24. září společně s komunálními volbami.

Senát ČR

V podzimních volbách budou mandáty obhajovat čtyři senátoři KDU-ČSL

Domov

V podzimních senátních volbách budou mandáty za KDU-ČSL obhajovat šéfka jejich senátorského klubu a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková v Kroměříži, místopředseda klubu Lumír Kantor v Olomouci a dále Miluše Horská v Pardubicích a Jaromíra Vítková v Blansku. Během druhého dne lidoveckého sjezdu v Ostravě se dnes kandidáti představili delegátům. O kandidátech pro další dva obvody ještě lidovci jednají. Funkční období letos končí 27 senátorům.

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně

Domov

Hamáček: ČSSD bere senátní volby jako jednoznačnou prohru

ČSSD bere senátní volby jako svou jednoznačnou prohru, uvedl dnes v tiskové zprávě předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček. Na výsledku kandidátů se podle něj podepsala mimo jiné nízká účast, protože pro voliče strany nejsou senátní volby tak důležité jako pro voliče opozičních subjektů. Hamáček věří, že ČSSD má světlejší budoucnost.

Miloš Vystrčil

ODS chce jednat o funkci předsedy Senátu pro Vystrčila se STAN

Domov

Opoziční strany podle předsedy ODS Petra Fialy v Senátu po obměně třetiny horní komory získaly silný mandát. Voliči se otočili zády k vládním stranám, uvedl dnes Fiala na tiskové konferenci ještě před uzavřením hlasování. ODS bude podle něj s hnutím STAN jednat o křesle šéfa pro končícího předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Volby, ilustrační foto

Voliči v Česku si ve finále vybrali 26 budoucích senátorů

Domov

Hlasování ve finále senátních voleb dnes ve 14:00 skončilo. Lidé ve něm rozhodli nejen o 26 budoucích senátorech, ale i o tom, která senátní frakce bude nově nejsilnější. Svými hlasy tak ovlivnili to, zda v čele horní komory zůstane zástupce ODS, nebo bude vystřídán adeptem Starostů.

Volby, ilustrační foto

Začalo finále voleb do Senátu, výsledek rozhodne i o jeho předsedovi

Domov

V Česku začalo ve 14:00 druhé kolo letošních senátních voleb. Lidé v nich rozhodnou nejen o 26 budoucích senátorech, ale i o míře pravděpodobného oslabení vládní koalice ANO a ČSSD v horní komoře Parlamentu. Voliči také určí, zda nejpočetnější senátorský klub budou mít Starostové, nebo ODS.

Miloš Zeman odvolil ve volbách

Zeman si protiřečí. Volby chce povinné, v senátním finále ale hlasovat odmítá

Domov

Prezident Miloš Zeman nepůjde volit v senátním finále v obvodu Praha 5. V dnešní Partii televize Prima řekl, že jím preferovaný kandidát ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (za ČSSD a ANO) neuspěl a s finalisty, bývalým diplomatem Michaelem Žantovským (za TOP 09) a senátorem Václavem Láskou (SEN 21) nesdílí názory.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy