Si Ťin-pching

Joe Biden s čínským prezidentem

Prezidenti USA a Číny se příští týden sejdou v San Francisku

Svět

Americký prezident Joe Biden bude příští týden v USA hostit čínského protějška Si Ťin-pchinga, potvrdili američtí činitelé v pátek. Oba státníci se sejdou v kalifornském San Francisku, kde budou jednat o stabilizaci vzájemných vztahů obou velmocí.

Joe Biden s čínským prezidentem

Biden a Si Ťin-pching se mají v listopadu setkat v USA

Svět

Spojené státy americké a Čína souhlasily, že vyvinou společné úsilí s cílem uskutečnit setkání prezidentů obou globálních velmocí. Šéf Bílého domu Joe Biden pozval čínského protějška Si Ťin-pchinga do San Francisca na listopadový summit APEC. Peking zatím účast svého lídra nepotvrdil.

Emmanuel Macron

Prezidenti Francie a Číny v komuniké odmítají jaderné zbraně, podporují obchod

Svět

Francie a Čína odmítají ozbrojené útoky proti jaderným zařízením a chtějí předejít závodům ve zbrojení. Země to dnes uvedly ve společném prohlášení svých prezidentů Emmanuela Macrona a Si Ťin-pchinga. Aniž jmenovaly Rusko, apelují na respektování mezinárodních humanitárních úmluv a chtějí napnout veškeré síly k obnově míru na Ukrajině.

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj pozval Si Ťin-pchinga na návštěvu Ukrajiny

Svět

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s agenturou AP řekl, že pozval svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga na Ukrajinu. Prezident Číny, která je považovaná za spojence Ruska, minulý týden absolvoval třídenní státní návštěvu Moskvy a Peking v minulých týdnech představil mírový plán pro Ukrajinu.

Vladimir Putin

Čínský prezident pozval Putina, ať letos přijede do Číny, informují agentury

Svět

Čínský prezident Si Ťin-pching během své návštěvy Moskvy pozval šéfa Kremlu Vladimira Putina v letošním roce do Číny. Informovaly o tom dnes ruské agentury. Čínská hlava státu je v ruské metropoli druhým dnem, v pondělí Si jednal se svým ruským protějškem, se kterým se má setkat znovu i dnes. Dopoledne se sešel s premiérem Michailem Mišustinem.

Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Putin pozval čínského prezidenta na návštěvu do Moskvy, očekává ho prý na jaře

Svět

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pozval na státní návštěvu do Moskvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Návštěva by se podle Putina mohla uskutečnit na jaře. Šéf Kremlu podle agentury TASS během dnešního telefonátu chválil stav rusko-čínských vztahů a prohlásil, že jsou nyní nejlepší za celou historii. Podle čínských médií Si Ťin-pching uvedl, že Čína bude dál zastávat objektivní postoj k válce na Ukrajině, a hovořil o možnosti na mírového řešení.

Frank-Walter Steinmeier

Steinmeier v telefonátu požádal čínského prezidenta, aby domluvil Putinovi

Svět

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes v telefonickém rozhovoru s čínskou hlavou státu Si Ťin Pchingem čínského kolegu požádal, aby využil svůj vliv na Rusko a přiměl Putina k ukončení války na Ukrajině. Ve zhruba hodinovém telefonátu Steinmeier zdůraznil společný zájem Číny a Evropy na ukončení války i na respektování suverenity Ukrajiny a stažení ruských jednotek, sdělil úřad německého prezidenta.

Joe Biden s čínským prezidentem

Svět

Americký a čínský prezident se příští týden setkají, potvrdila čínská diplomacie

Čínská diplomacie dnes potvrdila, že se prezident Si Ťin-pching příští týden zúčastní summitu G20 v Indonésii a setká se tam s americkým prezidentem Joem Bidenem i francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Si poté poté zamíří i na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). O oznámení čínského ministerstva informovala agentura Reuters.

Joe Biden

Prezidenti USA a Číny Biden a Si Ťin-pching se poprvé osobně sejdou

Svět

Americký prezident Joe Biden se v pondělí poprvé osobně sejde s čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Oznámil to dnes Bílý dům. Oba prezidenti budou v Indonésii na summitu skupiny velkých světových ekonomik G20. První osobní setkání za Bidenova prezidentského mandátu se uskuteční v době rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Čínou, zejména kvůli Tchaj-wanu a vzájemným obchodním vztahům.

Olaf Scholz

Čínský prezident řekl Scholzovi, že je třeba odmítnout hrozby jadernými zbraněmi

Svět

Čínský prezident Si Ťin-pching na jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem řekl, že je třeba, aby svět zamítl hrozby jadernými zbraněmi nebo jejich použití. Podle agentury DPA ale Rusko výslovně za invazi na Ukrajinu nekritizoval. Scholz přijel do Číny jako první vůdce členské země Evropské unie a skupiny vyspělých států světa G7 od začátku pandemie covidu-19.

Vladimir Putin, ruský prezident

Putin a Si Ťin-pching se zúčastní summitu G20 na Bali, uvedl indonéský prezident

Svět

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se hodlají zúčastnit podzimního summitu velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali. Agentuře Bloomberg to řekl indonéský prezident Joko Widodo. Mnohé západní země v čele se Spojenými státy usilují o to, aby Indonésie, která letos skupině předsedá, Rusko ze zasedání vyloučila kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Ilustrační fotografie.

Svět

Čína ukončí spolupráci s USA v řadě oblastí, včetně jednání o klimatu

Čína kvůli návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu. Oznámilo to čínské ministerstvo zahraničí. Úřad již dříve informoval, že uvalí neupřesněné sankce na Pelosiovou a její nejbližší rodinu.

Boris Johnson

Johnson telefonicky hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem o Ukrajině

Svět

Britský premiér Boris Johnson si dnes téměř hodinu telefonoval s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Lídři spolu hovořili "otevřeně a upřímně", prodiskutovali i situaci na Ukrajině, uvedla agentura Reuters s odvoláním na Downing Street. Čína je považována za jednoho z nejbližších spojenců Moskvy. Peking se nedávno na Valném shromážděním OSN zdržel při hlasování o rezoluci, která odsuzovala ruský útok proti Ukrajině.

Vladimir Putin, ruský prezident

Svět

Zahájení olympiády se zúčastní prezident Si, mezi hosty bude i Putin

Čínský prezident Si Ťin-pching se příští pátek zúčastní slavnostního zahájení zimních olympijských her v Pekingu a uspořádá banket pro ostatní hlavy států a šéfy mezinárodních organizací. Dnes to uvedlo čínské ministerstvo zahraničí. Spojené státy a někteří jejich spojenci vyhlásili diplomatický bojkot olympiády v Číně kvůli porušování lidských práv.

Jakub Kulhánek

Kulhánek odsoudil verdikt soudu, který Su Ťij uložil čtyřletý trest vězení

Svět

Ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD) odsoudil verdikt barmského soudu, který uložil svržené vůdkyni Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za podněcování k násilí a porušení protikoronavirových opatření. Považuje ho za politicky motivovaný a za další ránu pro demokracii v Barmě, odpověděl dnes na dotaz ČTK.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Prezident Si v novoročním projevu řekl, že Čína překonala dopady pandemie

Svět

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes v novoročním projevu uvedl, že Čína již překonala dopady pandemie a druhou vlnu epidemie koronaviru má zcela pod kontrolou, píše agentura Kjódó. V desetiminutovém projevu prezident také pochválil občany, jak skvěle zvládli boj s koronavirem a jmenoval všechny složky zapojené do bojů v první linii. Čína je zemí, odkud se podle dosavadních poznatků začala nákaza koncem minulého roku šířit.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy