sociální politika

Panelák

Jako v Kocourkově! Hospodaření měst je strašlivé!

Domov

Komentář Petra Šulky – jsou zprávy a rozhodnutí, která vyvolávají emoce. Zdánlivě jsou pozitivní. Díky nim si lidé, kteří by si to jinak nemohli dovolit, budou žít lépe a v lepším prostředí. Vymaní se z moci překupníků s chudobou a státu ubude jedna starost. Pokud se ovšem věcí začneme zabývat hlouběji, zpráva poněkud změní barvy a vzbudí jiné emoce.

Peníze, zlato

Socialistické ideje v podnikání nefungují! Smiřte se s tím!

Byznys

Komentář Petra Šulky – V posledních letech se objevují podnikatelské projekty, které mají za úkol spíše než vydělat, přinést společnosti užitek. Po velké radosti, návštěvnosti, spokojenosti přichází ignorace, stagnace, a nakonec krach v zapomnění. V poslední době se vyrojilo mnoho pádů takových firem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Obědy zdarma? Kritika narůstá. Kde na to stát vezme peníze?

Domov

Obědy zdarma do školek a škol vyvolaly ostré reakce nejen z řad opozice, ale i od bývalých politiků a známých osobností. Ozval se například prezident České stomatologické komory a bývalý moderátor pořadu Tabu Roman Šmucler. „Jdu z jednání, že nemáme peníze na léčbu mrtvice, lidé zbytečně umírají a my platíme obědy a vlaky zdarma,“ říká Šmucler.

Senát ČR

Města chtějí postupovat společně proti ústavní stížnosti senátorů, kteří napadli části zákona o hmotné nouzi.

Domov

Kladno - Města, která na svých územích vyhlásila oblasti se sociálně nežádoucími jevy, chtějí společně postupovat proti ústavní stížnosti senátorů na zrušení části zákona o hmotné nouzi. Na nedávném jednání v Kladně se na tom dohodli zástupci 22 měst s více než půl milionu obyvateli. Postupně se podepisují pod takzvané Kladenské memorandum, řekl dnes novinářům primátor Kladna Milan Volf (Volba pro město). Starostové si opatření chválí, podle nich je díky němu možné zabránit vzniku a šíření ghett i "obchodu s chudobou". Organizace na pomoc lidem v tísni naopak tvrdí, že negativní jevy nezmírní, ale prohloubí.

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie

Domov

Projekt Sentinel podporovaný EU má pomoct zaměstnávat postižené i znevýhodněné

Brno - Pomoct sociálnímu podnikání má za cíl projekt Sentinel, který podporuje Evropská unie. V šesti zemích včetně ČR na něj dala na tři roky dohromady pro všechny státy 50 milionů korun. ČTK to řekl ředitel Ústavu sociálních inovací Jiří Daneš. Odborníci za peníze poradí firmám, jak zaměstnávat zdravotně postižené nebo sociálně vyloučené lidi nebo jim pomohou při uskutečnění jejich nápadů pro zlepšení života postižených.

Magistrát města Brna

Polovina lidí z kontroverzní brněnské ubytovny se odstěhovala

Domov

Brno - Brno dnes přestěhovalo první polovinu obyvatel z ubytovny v Šámalově ulici, která končí kvůli finančním problémům, jež mezi sebou mají majitel a pronajímatelská firma. Celkem 45 lidí našlo azyl v bývalé léčebně dlouhodobě nemocných na Červeném kopci. Zbytek se přestěhuje do objektu v Železniční ulici, který by město mělo připravit k 11. květnu. ČTK to dnes řekl zastupitel zodpovědný za sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno).

Firmy, ilustrační foto

Nezaměstnanost: Skrytý strašák moderní společnosti

Domov

MAGAZÍN - Nezaměstnanost mladých trápí Evropu. Opatření navržená Evropskou komisí a prováděná členskými státy sice nesou své plody, nicméně vykazují též vážné nedostatky. Co se Evropě daří a v čem pokulhává?

Lidé, ilustrační fotografie

V Česku máme jedno z nejdražších pojištění na světě

Domov

Praha - Podle průzkumu z roku 2014 patří pojistné na sociální zabezpečení v Česku k nejvyšším na světě. Zatímco u průměrné měsíční mzdy jsou náklady na sociální pojištění v porovnání s dalšími 36 státy průměrné, při příjmech okolo 50 tisíc korun patří Česko mezi nejdražší země. V roce 2017 se navíc minimální zálohy na sociální pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné poprvé dostanou přes hranici dvou tisíc korun. Slevy by se ale nově měly dočkat rodiny s dětmi.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy