technologie

Jakub Kulhánek

Kulhánek: Evropa by měla být lídrem v nastavení standardů nových technologií

Svět

Evropa by se měla stát globálním lídrem v nastavování mezinárodních standardů pro regulaci nových digitálních technologií. V úvodním projevu na dvoudenním Černínském bezpečnostním fóru to dnes řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Zároveň by Evropa podle něj měla prosazovat přístup k novým technologiím založený na lidských právech.

Ilustrační fotografie

Odborníci hodnotí rezervační systém: Není odladěný a řádně otestovaný

Technika

Rezervační systém na očkování proti koronaviru, který stát dnes spustil, není podle IT odborníků řádně otestovaný a "odladěný". Využil se systém třetí strany, který není primárně pro tento účel. Je zdlouhavý a požaduje po občanech mnoho zbytečných údajů, které už navíc má. Vyplývá to z odpovědí expertů na dotazy ČTK.

Ilustrační foto

Česko získá přístup k jednomu z nejrychlejších počítačů světa

Technika

Česko společně s dalšími devíti evropskými státy získá přístup k jednomu z nejrychlejších superpočítačů na světě. Půjde o superpočítač LUMI, který má být instalován v polovině příštího roku ve finském městě Kajaani a má umět více než 375 milionů miliard výpočtů za vteřinu.

Hodinky

Češi platí chytrými hodinkami. V Evropě obsadili v počtu plateb sedmé místo

Domov

Česko je sedmou zemí v Evropě podle počtu plateb tzv. nositelnou elektronikou, kam patří chytré hodinky, prsteny nebo náramky. První trojici tvoří Nizozemsko, Británie a Švýcarsko. Celkový počet plateb přes nositelná zařízení v Evropě letos vzrostl na osminásobek v porovnání s rokem 2018. Vyplývá to ze studie společnosti Mastercard. Nositelnou elektronikou lze platit všude tam, kde přijímají bezkontaktní platební karty.

Zdravotnictví, ilustrační fotografie

Fin Tuomo Suntola získal technologickou "Nobelovku"

Technika

Helsinky - Nezávislá finská nadace Technology Academy Finland (TAF) dnes udělila své prestižní a velmi štědře dotované ocenění Millenium, označované někdy za technologickou Nobelovu cenu, domácímu vědci. Fyzik Tuomo Suntola ji dostal za svůj příspěvek k vývoji procesorů pro výkonné počítače a mobilní telefony.

Česká televize

ČT hlásí dokončeno: Síť pro DVB-T2 pokrývá 99,6 procent populace

Domov

Praha - České Radiokomunikace dobudovaly kompletní přechodovou síť pro vysílání České televize v novém digitálním standardu DVB-T2. Po spuštění vysílačů v Trutnově, Chomutově, u Vimperka a na Tlusté hoře na Zlínsku pokrývá 99,6 procenta populace. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Raketa Falcon 9 při startu

Technika

Elon Musk má další plány, vizionář nastínil budoucnost vesmírných letů

Mys Canaveral - Soukromá americká vesmírná společnost SpaceX chce připravovat k dalšímu letu použitý první stupeň své konečné verze rakety Falcon 9 do 24 hodin. Po pátečním úspěšném startu nového Falconu 9 to prohlásil zakladatel SpaceX Elon Musk. Ten také očekává, že díky pokročilému systému opětovného využívání raketových komponentů se náklady na odbavení rakety v budoucnu dostanou pod pět milionů dolarů (107 milionů korun).

Snímky Marsu pořízené vozítkem Curiosity

Na Mars poletí průzkumný vrtulník

Technika

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje vyslat v roce 2020 na Mars kromě robotického vozítka poprvé také vrtulník.

Dragon Space-X

Nová verze rakety Falcon 9 je ve vesmíru

Technika

Mys Canaveral - Z Kennedyho střediska na Floridě dnes odstartovala nová verze rakety Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Informovala o tom agentura AFP. Nová verze rakety, označovaná jako Block 5, má plně otevřít možnosti opětovného využívání prvních raketových stupňů. SpaceX chce tuto verzi také používat pro lety s lidskou posádkou. Dnes raketa vynesla do kosmu první bangladéšský satelit.

televize

Apple prý chystá velkou novinku, bude vyrábět vlastní obrazovky

Technika

New York - Dle informací americké agentury Bloomberg se chystá firma Apple expandovat na trh s obrazovkami. Údajně totiž vyvíjí vlastní sérii obrazovek jež by měly konkurovat OLED a LCD obrazovkám, jež jsou v současné době k mání. Firma Apple informace odmítla komentovat.

Ilustrační fotografie

Revue

Svět dobrovolně míří do záhuby? Nová technologie může zabít miliony lidí

New York - Největšímu ohrožení, kterému lidstvo čelí do budoucna, je nedostatečná kybernetická bezpečnost. Čím víc se snažíme automatizovat a nahrazovat lidskou akci mechanickou, strojovou a počítačovou, tím víc na sebe přivoláváme možnost hackerských útoků. Bezpečnost na tomto poli je nízká a zločinci, jak se zatím zdá, jsou vždy o krok vepředu před vládou.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy