terorismus v Somálsku

Terorismus

Islamisté rozpoutali teror v Mogadišu: Desítky mrtvých při mohutné explozi

Svět

Nejméně 79 lidí dnes zemřelo a desítky utrpěly zranění při výbuchu nálože umístěné v autě u kontrolního stanoviště v somálské metropoli Mogadišu. Napsaly to agentury AFP a AP s odvoláním na místní úřady. Obětí na životech ale může být víc. Agentura Reuters citovala nejmenovanou mezinárodní organizaci působící v Somálsku, podle níž je mrtvých 90 a jejich počet nejspíš ještě poroste. Jde o jeden z nejhorších útoků v posledních letech. Nikdo se k němu nepřihlásil, avšak podobné krvavé akce ve městě mají často na svědomí islamistické milice Šabáb, jež dlouhodobě usilují o svržení somálské vlády.

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram

Vyrobit zbraně není snadné ani v 21. století. Kde je berou teroristé?

Svět

Každé vítězství teroristických a povstaleckých skupin jim dává další výhodu. Od poražených nepřátel totiž získávají zbraně. Experti si stěžují, že odpovědné instituce s tím nic nedělají a tak prodlužují existenci občanských vále, uvádí stanice Public Radio International.

Ilustrační foto

Teroristé zaútočili na vládní budovu v Mogadišu. 15 mrtvých včetně ministrova náměstka

Svět

Nejméně 15 mrtvých si vyžádal dnešní útok bojovníků islamistického hnutí Šabáb na vládní budovu v somálském hlavním městě Mogadišu. Mezi oběťmi je i náměstek ministra práce a sociálních věcí, oznámila agentura Reuters s odvoláním na somálské bezpečnostní síly. Jejich představitel potvrdil, že útok a následná přestřelka skončily a budova je zajištěna.

Teroristé

Svět

Somálec byl v Německu obviněn z napomáhání teroristům

Berlín - Německé státní zastupitelství obžalovalo 20letého Somálce kvůli údajnému členství v teroristické organizaci Šabáb. Abduqaadira A. viní mimo jiné z pokusu o vraždu a napomáhání k vraždě, uvedlo dnes zastupitelství.

Somálsko

Terčem sobotního útoku v Somálsku mělo být letiště

Svět

Mogadišo - Somálské tajné služby začaly zveřejňovat detaily o krveprolití, při kterém zemřelo 300 lidí. Atentátník, který zaútočil v sobotu v Mogadišu, prý mířil původně na letiště, ale kvůli hlídkám se tam nedostal a odpálil nálože dřív. 

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy