teroristický útok v Christchurch (Nový Zéland 15.3.2019)

soudy

Čech s kriminální minulostí schvaloval útok na muslimy, soud mu potvrdil trest

Domov

Za schvalování teroristického útoku v novozélandském Christchurchi dnes pražský vrchní soud potvrdil Jakubu Weingärtnerovi z Olomouce maximální možný podmíněný trest, tedy tříletý s pětiletou zkušební dobou. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Rozhodnutí, které muže uznalo vinným z podpory a propagace terorismu, je pravomocné.

Brenton Tarrant

Trest, který nemá na Novém Zélandu obdoby: Útočník z Christchurche stráví zbytek života ve vězení

Svět

Soud na Novém Zélandu dnes podle agentur poslal atentátníka z Christchurche na doživotí do vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Stal se prvním člověkem v této zemi odsouzeným k takovému trestu. Australský pravicový extremista Brenton Tarrant loni na jaře při útocích na dvě mešity zastřelil 51 lidí, dalších 50 utrpělo zranění. Šlo o nejhorší násilný čin, jaký Nový Zéland kdy zažil.

soudy

Domov

Padl další trest za schvalování útoků na muslimy. Soudkyně důrazně varuje Čechy

Pražský městský soud uložil dnes padesátiletému Václavu Klestilovi tříletý podmíněný trest za to, že na facebooku schválil teroristický útok na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ho vinným z podpory a propagace terorismu. Verdikt není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůtu pro případné odvolání. O trochu mírnější trest za podobný čin dostala tento týden i Renáta Pelikánová, která v pondělí odešla od soudu s dvouletou podmínkou.

Facebook

Češka schvalovala útok na mešity a urážela muslimy, soud ji potrestal

Domov

Pražský městský soud dnes uložil Renátě Pelikánové dvouletý podmíněný trest za to, že na facebooku chválila pachatele teroristického útoku na mešity v novozélandském Christchurchi. Uznal ji vinnou z podpory a propagace terorismu. Státní zástupce, který navrhoval poslat Pelikánovou do vězení, se na místě odvolal. Sedmačtyřicetiletá žena u soudu uvedla, že svého příspěvku lituje. Odvolání proti verdiktu se vzdala.

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019)

Odveta za mešity? Útoky na Srí Lance měly být pomstou za krveproolití na Novém Zélandu, píše švýcarský list

Svět

První vyšetřování vlády ve Srí Lance ukázalo, že série útoků na Velikonoční neděli, byla zamýšlena jako odvetný útok za teroristický útok na dvě mešity na Novém Zélandu loni v březnu, řekl v parlamentu náměstek ministra obrany Ruwan Wijewardene. Útok na dvě mešity v Christchurch na Novém Zélandu 15. března způsobil smrt 50 lidí a stejně téměř tolik zraněných.

Nový Zéland

Proč Brenton Tarrant střílel na muslimy? Útok v mešitách prověří královská vyšetřovací komise

Svět

Okolnosti teroristického útoku z 15. března, při němž ve dvou mešitách na Novém Zélandu zahynulo 50 lidí, prověří královská vyšetřovací komise. Z útoku byl obviněn australský pravicový extremista. Vyšetřovatelé budou zjišťovat aktivity Australana před zločinem, včetně toho, jak získal na Novém Zélandu zbrojní průkaz a jak zakoupil zbraně a munici, jeho zahraniční kontakty či využívání sociálních sítí. Zabývat se budou i činností bezpečnostních služeb. Výsledky vyšetřování předá komise vládě do 10. prosince, oznámila dnes novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Nový Zéland

Svět

Dohra střelby v Christchurch: Nový Zéland po útoku v mešitách zakazuje útočné pušky

Nový Zéland se po útoku na dvě mešity ve městě Christchurch rozhodl zpřísnit zákony o držení zbraní a zakázat útočné a poloautomatické pušky. Příslušné zákony by měly vejít v platnost nejpozději do 11. dubna. S odvoláním na dnešní sdělení premiérky Jacindy Ardernové o tom informovala agentura Reuters.Útok 28letého Australana, který se ve svém manifestu označil za rasistu a muslimy a imigranty za "vetřelce", si minulý týden vyžádal 50 mrtvých. Ardernová čin označila za teroristický a již dříve oznámila, že povede ke zpřísnění zákona o držení zbraní.

Nový Zéland

Christchurch se zahalil do černé: Začaly pohřby obětí masakru v mešitách

Svět

Na Novém Zélandu začali dnes pochovávat první z padesátky obětí střelby ve dvou mešitách ve městě Christchurch. Podle islámské tradice by mrtví měli být pochováni co nejdříve, zde však musely být pohřební obřady odloženy kvůli identifikaci obětí, poznamenala stanice BBC na svém webu. Výstavba zvláštního hrobu na městském hřbitovu pro muslimské oběti zabrala úřadům čtyři dny, uvedla agentura AP.

Brenton Tarrant (útočník z Christchurch)

Cesta útočníka z Christchurch do Evropy: Brenton Tarrant byl i v Česku

Domov

Útočník na mešity ve městě Christchurch na Novém Zélandu navštívil několikrát Evropu, kde putoval po stopách křižáků a dalších bojovníků proti muslimům. Podle rešerše německého zpravodajského webu t-online přitom navštívil i Česko a Slovensko. Na svém facebookovém účtu zveřejnil ale fotografie i z Francie, Německa, Rakouska či Polska.

Brenton Tarrant (útočník z Christchurch)

Útočník z Christchurch: Merkelová může za bílou genocidu, napsal. Na zbrani měl jména pravicových extremistů

Svět

Policie zadržela a obvinila z vraždy Australana Brentona Tarranta, který na videostream zaznamenal svůj útok na mešity v novozélandském městě Christchurch. Tarrant se hlásil k konspirační teorii „bílé genocidy“, z které obviňoval německou Angelu Merkelovou. Za svůj motiv uvedl též pomstu za švédskou holičku, která zemřela během teroristického útoku v Stockholmu. Jako zdroj své radikalizace zmínil kontroverzní afro-americkou komentátorku. Jeho čin lze vnímat jako doklad stoupacího nebezpečí krajně pravicového extremismu, které v posledním roce v USA stálo za většinou domácího terorismu.

Recep Tayyip Erdoğan

Svět

Útok na Novém Zélandu je důsledkem štvaní proti islámu, zní z muslimských zemí

Dnešní útok na mešity na Novém Zélandu je zvlášť odporný, protože byl spáchán v době pátečních modliteb. Uvedli to političtí vůdci muslimských zemí v reakci na střelbu ve dvou mešitách ve městě Christchurch, při níž zahynulo takřka 50 lidí. Někteří představitelé přitom vyjádřili přesvědčení, že za atentáty stojí rostoucí islamofobie, napsala agentura Reuters.

Teroristický útok v Christchurch

Teroristický útok na Novém Zélandu: Při střelbě ve dvou mešitách zahynuly desítky lidí!

Svět

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch dnes zemřelo 49 lidí. Dalších 48 postřelených ošetřují v nemocnici. Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová uvedla, že jde o jeden z nejtemnějších dnů její země. Místní policie v souvislosti s útoky zadržela tři muže a jednu ženu, jeden ze zadržených je Australan. Podle policistů šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. Policie motiv činu zjišťuje a vyzvala všechny mešity v zemi, aby zavřely. Úřady zvýšily stupeň bezpečnostní hrozby v zemi z "nízkého" na "vysoký".

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy