Tichomoří

Ohňostroj, ilustrační fotografie

V Tichomoří jako první na světě přivítali rok 2021

Svět

Obyvatelé tichomořského státu Samoa a Vánočního ostrova, který je součástí ostrovního státu Kiribati, slaví jako první na planetě příchod nového roku 2021, který k nim dorazil úderem 11:00 SEČ. O hodinu později se k oslavám přidá většina Nového Zélandu. Letošní vítání nového roku bude většinou poklidnější než jindy kvůli restrikcím vyvolaným současnou pandemií. Mnohé vlády zavedly zákaz nočního vycházení, omezily větší shromáždění lidí a zrušily tradiční ohňostroje.

Ilustrační foto

COVID-19 dál zamořuje svět. Zůstane některá země nedotčená?

Svět

Tichomořský stát Nauru patří mezi poslední dvacítku zemí, kde ještě nebyl zaznamenán jediný případ nákazy koronavirem. Ostrovnímu státečku, který patří k nejméně navštěvovaným místům světa, nepochybně v tomto ohledu prospívá jeho izolovanost, přijal však také přísná preventivní opatření. Právě Tichomoří zůstane zřejmě před nákazou uchráněno nejdéle, říkají epidemiologové a demografové, které cituje BBC News.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy