uhelná komise

Richard Brabec

"Doba uhelná" v Česku má skončit v roce 2038, ekologové termín kritizují

Byznys

Uhelná komise dnes doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. Z devatenáctičlenné komise hlasovalo 15 členů komise pro rok 2038, dva byli proti a dva se zdrželi. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), který je jedním z předsedů komise. Rozhodnutí označil za kompromis.

Richard Brabec

Exministři žádají Brabce o co nejrychlejší odklon od uhlí, dopis podepsal i Bursík

Domov

Několik bývalých ministrů životního prostředí zaslalo nynějšímu šéfovi resortu Richardu Brabcovi (ANO) dopis požadující co nejrychlejší konec využívání uhlí. Exministři chtějí, aby se Brabec při jednání uhelné komise zasadil o přijetí termínu konce uhlí v roce 2033. O dopisu dnes ČTK informoval geochemik a ekolog Bedřich Moldan, který vedl resort jako první porevoluční ministr.

Česká republika

Bude Česko bez uhlí? Uhelná komise připraví možné scénáře konce od roku 2030

Domov

Pracovní skupiny takzvané uhelné komise připraví scénáře pro konec uhlí v České republice v jednotlivých letech od roku 2030 dále. Hotové by měly být v lednu. Novinářům to po dnešním jednání komise řekli ekologové Jan Rovenský z Greenpeace ČR a Jiří Koželouh z Hnutí Duha. Znovu se uhelná komise sejde 16. prosince. Zástupci české komise dnes také jednali s představiteli komise v Německu.

Demonstrace

Aktivisté demonstrují před Úřadem vlády za konec uhlí

Domov

Zhruba 50 aktivistů převážně z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) demonstrovalo dnes dopoledne před úřadem vlády v Praze před jednáním takzvané uhelné komise. Požadovali okamžitý konec uhelných elektráren v Česku. Protest trval téměř dvě hodiny. Skončil před polednem, před ukončením jeho účastníků postupně ubývalo.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy