Univerzita Palackého Olomouc

Ilustrační foto

Medik z Olomouce si nebere servítky: Demonstranty bych oblékl do skafandru a poslal na ARO

Domov

Ochranný skafandr, návleky, troje rukavice, respirátor a ochranný štít se v těchto dnech staly běžnou součástí výbavy studenta čtvrtého ročníku olomoucké lékařské fakulty Václava Gaji. Stejně jako on i například jeho spolužák z vyššího ročníku Ladislav Smítal vyměnil náhle na několik týdnů učebny fakulty a běžný studentský život za náročné dvanáctihodinové směny v nemocnicích.

Udělování státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem dne 28. října 2016

Oslavy 28. října: Restrikce platí i pro Zemana, vzkázali někteří rektoři

Domov

Pořádat v době mimořádných restrikcí kvůli epidemii koronaviru ceremoniál na Pražském hradě k předání státních vyznamenání, byť v omezeném rozsahu, je nevhodné a neodpovědné. Shodli se na tom dnes rektoři, které oslovila ČTK. I kdyby byli 28. října na oslavy státního svátku pozváni, nezúčastnili by se jich.

Náhradu za antibiotika lidstvo zatím nemá

Bakterie nemají šanci? Český vědec je na stopě nového antibiotika

Domov

Vývoji nového typu účinných antibiotik by mohl výrazně pomoci výzkumný projekt studenta Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Ondřeje Kováče. Je zaměřen na první totální syntézu antibiotika kibdelomycin. Látka totiž podle Kováče vykazuje zajímavou širokospektrální antibakteriální aktivitu a má velkou šanci stát se základním kamenem nového antibiotika. S jeho pomocí by lékaři mohli lépe čelit rostoucí rezistencí bakterií na antibiotické léky.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy