životní minimum

Marian Jurečka

Vláda dnes rozhodla o zvýšení životního minima od ledna ze 4620 na 4860 Kč

Domov

Životní minimum se od ledna zvýší. Pro člověka, který žije sám, se zvedne z 4620 na 4860 korun. Vzroste tak o 5,2 procenta. Stejně se upraví i minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Upraví se také existenční minimum z 2980 na 3130 korun. Nařízení schválila dnes vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Marian Jurečka

Životní a existenční minimum stoupne od ledna až o šest procent, uvedl Jurečka

Domov

Životní a existenční minimum se od ledna zvýší o pět až šest procent. Přesné číslo chce ministerstvo práce a sociálních věcí stanovit podle údajů ČSÚ o inflaci za říjen. Přídavek na dítě by se měl zvýšit o 30 procent. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka: Životní minimum se od července zvýší o 8,8 pct z 4250 na 4620 Kč

Domov

Životní minimum se od července zvýší z 4250 na 4620 korun, tedy o 8,8 procenta. Nařízení schválila dnes vláda. Po jednání kabinetu to na tiskové konferenci řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stejně se upraví minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Existenční minimum se zvýší z 2740 na 2980 korun. Důvodem je zdražování.

Marian Jurečka

Jurečka: Životní minimum se od července zřejmě znovu zvýší. Růst minimální mzdy není jistý

Domov

Od července vláda kvůli vysoké inflaci zřejmě znovu zvýší životní minimum, od něhož se odvíjí některé sociální dávky, například přídavky na děti. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že by zvýšení životního a existenčního minima mohlo být okolo pěti procent. Do tří týdnů chce také předložit kabinetu opatření, která pomohou zmírnit dopad nynějšího zdražování na zdravotně postižené.

Alena Schillerová

Domov

ANO podporuje zvýšení životního minima, nárůst o 10 procent ale považuje za nízký

Stínová vláda hnutí ANO podporuje středeční rozhodnutí kabinetu Spolu a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) o zvýšení životního a existenčního minima kvůli pomoci domácnostem s rostoucími cenami. Navýšení o deset procent ale považuje za nedostatečné, řekla na dnešní tiskové konferenci stínová ministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Vláda ČR

Vláda kvůli rostoucím cenám zvyšuje životní a existenční minimum

Domov

Vláda dnes kvůli pomoci domácnostem s rostoucími cenami rozhodla o zvýšení životního a existenčního minima. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová. Česká televize uvedla, že částky vzrostou o deset procent od 1. dubna. Podle Davidové oznámí detaily ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) po skončení vládního zasedání.

Petr Fiala (ODS)

Vláda zvažuje podle Fialy růst životního minima či slevy na poplatníka

Domov

Vláda zvažuje kvůli růstu cen energií mimo jiné zvýšení životního minima či daňové slevy na poplatníka. Po dnešním summitu NATO v Bruselu to na dotaz ČTK uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Konkrétní chystané kroky nechtěl předseda vlády kvůli pokračujícím koaličním jednáním upřesnit, kabinet by o nich měl jednat na svém následujícím řádném zasedání příští středu.

Ilustrační foto

Vláda rozhodla. O kolik vzroste životní a existenční minimum?

Byznys

Životní minimum se od 1. dubna zvedne o 13,2 procenta. Dosáhne 3860 korun měsíčně. Existenční minimum pak bude činit 2490 korun měsíčně. Po dnešním jednání vlády o tom informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Nejnižší uznaná částka pro život se využívá pro stanovení dávek, alimentů či nezabavitelného minima. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí podle Hamáčka reaguje na růst cen. Ministerstvo práce o růst usilovalo od poloviny roku 2018.

Ilustrační foto

O kolik vzroste životní minimum? Vláda se hádá, rozhodnutí má padnout v prosinci

Byznys

Vládu čeká zřejmě v prosinci hlasování o nařízení se zvýšením životního minima od ledna. Předpis vypracovalo ministerstvo práce pod vedením ČSSD. Podle návrhu by nejnižší uznaná částka pro život měla pro samotného dospělého vzrůst o 380 korun na 3790 korun, pro členy v rodině by se měla zvednout o 190 až 350 korun. Podle ministerstva financí pod správou ANO by se měla ale nejdřív aktualizovat pravidla pro stanovení minima, až pak přidat od roku 2020. ANO má ve vládě deset křesel, ČSSD pět.

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:33

Nevídané počasí evidují i v zámoří. Mexiko spaluje extrémní vedro

V hlavním městě Mexika naměřili v pondělí rekordně vysoké teploty, které dosahovaly až 34,2 stupňů Celsia, uvedl šéf tamní státní komise pro vodu Germán Martínez Santoyo na sociální síti X.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy