reklama

Kraje rozdělují podporu organizacím zajišťujícím sociální služby od minulého roku, předtím jim tyto peníze dávalo přímo ministerstvo. Pro letošek původně na tento účel krajské samosprávy dostaly ze státních zdrojů v součtu 8,315 miliardy korun.

"Urgentní požadavek se týká dofinancování sociálních služeb v letošním roce, respektive odměňování v sociálních službách po zvýšení tarifů na letošní rok vládou České republiky. Hejtmany k tomu vede zlepšené hospodaření státu, který o letošním zvýšení tarifů rozhodl s příslibem hledat finanční prostředky na pokrytí nutných výdajů," uvedl Hašek, který se ještě dnes obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Podle Haška zatím poskytla část prostředků pouze ministryně Marksová, a to 350 milionů korun. "Zbývající část by měl nyní poskytnout ministr financí. Jistě se napříč vládou i politickým spektrem shodneme na tom, že péče o potřebnou formu sociálních služeb a lepší ocenění lidí pracujících v této oblasti je slušností a vyjádřením uznání za psychicky i fyzicky velmi náročnou péči o potřebné spoluobčany," dodal hejtman.