Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda zamítla povinné interpelace pro ministry

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda na svém dnešním jednání vyslovila nesouhlas s návrhem poslanců z klubu TOP 09 a Starostů, aby účast ministrů při sněmovních interpelacích byla povinná. Informoval o tom tiskový odbor úřadu vlády.

Ministry by mohly podle předlohy omluvit jen zdravotní potíže nebo jednání, kde jsou nezastupitelní. Podle návrhu stanoviska pro dnešní jednání vlády je návrh z ústavněprávního hlediska sporný, zčásti deklaratorní, a tudíž nadbytečný, a věcně i legislativně zmatečný.

Pro interpelace je pevně stanovená doba. Pokud ministři v této době nejsou přítomni, vyměřený čas není možné využít na projednání jiné agendy. Podle návrhu TOP 09 by místo toho, aby se schůze přerušovala, byly na program zařazeny návrhy opozičních poslanců. Opoziční strany si opakovaně stěžovaly na to, že na předlohy, které nejdou z vlády, není ve Sněmovně prostor.

Návrh také počítá s tím, že by se o hodinu prodloužily pravidelné čtvrteční ústní interpelace, nově by měly končit až v 19:00. Počítá se i s s písemnými přednostními interpelacemi. Poslanec by jich mohl podat až pět měsíčně a člen vlády by na ně musel odpovědět už do deseti dnů. To je ale podle vlády v rozporu s ústavou, která stanoví lhůtu 30 dní.

Témata:  vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky TOP 09

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy