Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka se vrátily vlaštovky, o Velikonocích bude až 17 stupňů

Jaro, ilustrační fotografie
Jaro, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Podle kalendáře už v neděli začalo jaro, venku to tak ale zatím nevypadá. Až do čtvrtka bude oblačno s přeháňkami, místy i sněhovými. Změna ale přijde s Velikonocemi, v druhé polovině týdne se oteplí až na 17 stupňů. Během uplynulého víkendu dorazily do Česka první vlaštovky, považované za posly jara.

Členové České společnosti ornitologické (ČSO) je pozorovali na více než deseti místech. Kromě vlaštovek už přiletěli z teplých zimovišť například špačci, čejky, skřivani, drozdi, holubi hřivnáči, budníčci menší, rehci i první čápi.

"Návrat tažných ptáků je symbolem jara odpradávna. Nejčastěji si lidé s tímto symbolem spojovali právě vlaštovku," uvedla Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. I v současnosti se sledování ptáků v předjaří věnuje nejvíc lidí. Svá pozorování zapisují do databáze ČSO na adrese www.birds.cz.

Ptáci jsou po dlouhé cestě z Afriky vyčerpaní a potřebovali by rychle obnovit tukové zásoby. Jak se jim to podaří, záleží na počasí, které panuje v době jejich návratu. V chladu a dešti nelétá hmyz, a ptáci tak nemají šanci doplnit ztracenou energii.

Vlaštovky jsou drobní pěvci, hnízdící ve většině případů v blízkosti člověka. Jsou rozšířené po celé Evropě, lze je najít i v Africe, Asii a Americe. Miskovité hnízdo dovedně slepené z kuliček bláta si staví nejraději uvnitř hospodářských budov nebo v průjezdech a chodbách domů. Vlaštovka je dálkový migrant, jejím zimovištěm je jižní část afrického kontinentu. Největší pražské hnízdiště vlaštovek se nachází v areálu psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Od poloviny týdne se bude oteplovat, průměrně na 10 stupňů. Teplota se ale může vyšplhat až na 17 stupňů! Zároveň se podle meteorologů sníží oblačnost, bude spíše polojasno. Jarní počasí bude ale znamenat také přeháňky a slabý déšť.

V pondělí bude zataženo až oblačno. Místy se objeví slabý déšť nebo přeháňky, v polohách nad 800 metrů může dokonce sněžit. Teploty přes den se vyšplhají na 6 až 10 °C, v 1000 metrech na horách kolem nuly.

I v úterý čekají meteorologové oblačno až zataženo a na většině území přeháňky. Ráno by mohlo sněžit už v polohách nad 500 metrů, během dne nad 800 metrů. V noci se budou teploty pohybovat kolem nuly, přes den znovu 6 až 10 °C.

Ve středu už se místy vyjasní, znovu se ale dočkáme přeháněk, ve vyšších místech sněhových. V noci klesnou teploty až na -3 °C, přes den však znovu vystoupí na 5 až 9 °C.

Ve čtvrtek bude znovu oblačno až polojasno. Ojediněle se opět objeví přeháňky, které by nad 800 metrů měly být sněhové. V noci se teploty budou pohybovat mezi 2 až -2 °C. Přes den vystoupá rtuť teploměru znovu na 5 až 9 °C.

Už v pátek přijde mírné oteplení, přes den se dočkáme teplot mezi 7 až 11 °C. Bude ale znovu oblačno až zataženo, od západu do Česka přijde občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou znovu na 2 až -2 °C.

Výrazně se počasí změní až o víkendu. Vyhlídka na sobotu a neděli předpokládá oblačno až polojasno. V noci už teploty neklesnou pod nulu, měly by se pohybovat mezi 6 až 1 °C. V sobotu se teploty vyšplhají na 8 až 12 °C, v neděli a dalších dnech až na 17 °C.

Témata:  počasí jaro pactvo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy