reklama

Hasiči v moravských krajích se v neděli odpoledne a v noci na pondělí nezastavili. Jen v Moravskoslezském kraji museli kvůli počasí vyjíždět sedmdesátkrát! Nejvíce postižen byl okres Nový Jičín.

"Šlo především o likvidaci popadaných stromů, mimo jiné na elektrické dráty, objekty a tradičně na silnice, také o čerpání vody na několika místech. V Kujavách (okres Nový Jičín) řešili profesionální a dobrovolní hasiči v neděli odpoledne a večer stabilizaci podmáčeného rodinného domku trámy po utržení střechy. Přijela sem i specializovaná jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Zábřeh," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Desítky výjezdů mají za sebou také hasiči v Olomouckém kraji. Kde rozmary počasí nejvíce potrápily Přerovsko. Hasiči celé odpoledne a noc čerpali vodu ze sklepů, odklízeli popadané stromy nebo čistili ucpané kanály.

"Nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči v Lipníku nad Bečvou, v Přerově a Hranicích. Nemálo podobných výjezdů pak řešili hasiči v okolí zmiňovaných měst. Během chvíle na Přerovsku napršelo větší množství srážek. Kanalizace dle očitých svědků nápor vody nezvládla a místní potůčky se během chvíle rozvodnily do okolních domů. Na více místech v Lipníku nad Bečvou byly vystavěny zábrany z pytlů s pískem," řekl krajský mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Voda ve sklepích dosahovala podle Hošáka výšky až jednoho metru. Jen do půlnoci absolvovali hasiči v celém kraji 60 výjezdů!

Téměř stokrát museli v neděli odpoledne a v noci na pondělí zasahovat hasiči ze Zlínského kraje. Bouřky zasáhly kraj kolem půl čtvrté nejprve v oblasti Vsetínska, postupně silná bouřka zasáhla také Zlín a prohnala se i Kroměříží.

Voda dokonce ohrožovala dětský tábor v obci Lhota u Vsetína, kde hrozilo, že se místní potok vylije z koryta kvůli ucpané propusti pod mostkem. Naštěstí dětský tábor nebylo nutné evakuovat. Voda potrápila i samotné hasiče, kterým vyplavila centrální stanici ve Zlíně.

"Současně s pomocí občanům museli zlínští profesionálové řešit i jednu ojedinělou událost. Odpolední bouřka byla tak intenzivní, že voda zaplavila i prostory garáží jejich výjezdové techniky. V době, kdy se část hasičů brodila ke svým vozidlům, která byla vyslána na místa zásahů, jejich kolegové instalovali čerpadla a hadice, aby dostali vodu z garáží co nejrychleji pryč. Po odčerpání vody ze zaplavených stání techniky přišly na řadu lopaty a smetáky. S jejich pomocí pak byla garáž zásahové techniky uklizena," komentoval zásah mluvčí HZS Zlínského kraje Libor Netopil.

Materiální škody hasiči zatím vyčíslují. Naštěstí zatím nemají hlášena žádná zranění, která by extrémní počasí způsobilo.