reklama

ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Michálek si stěžuje na to, že v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím nedostal odpověď na otázky ohledně vzniku rozhodnutí Václava Klause o hromadném propuštění vězňů.

Klaus vyhlásil amnestii 1. ledna 2013 v závěru svého novoročního projevu. Současný pražský zastupitel Michálek v žalobě tvrdí, že 9. ledna téhož roku požádal prezidenta o poskytnutí informací, které se týkaly přípravy Klausova rozhodnutí.

Žádost měla podle něj vyřídit prezidentská kancelář, která mu však v zákonné době neposlala do datové schránky žádnou odpověď. Proto podal koncem ledna stížnost na její postup. Kancelář, kterou tehdy vedl Jiří Weigl, zareagovala počátkem února 2013 tak, že žádost o informace i stížnost odmítla - podle dřívějšího Michálkova vyjádření s argumentem, že prezident nemusí amnestii nikomu zdůvodňovat.

Michálek se jako právník zaměřuje právě na svobodný přístup k informacím. Chce, aby soud rozhodnutí Hradu zrušil a aby uložil prezidentu republiky i jeho kanceláři povinnost poskytnout požadované informace do tří dnů od právní moci rozsudku. Požaduje také náhradu nákladů soudního řízení.