Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v září otevře žalobu piráta na Hrad kvůli amnestii

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Pražský městský soud se v září začne zabývat žalobou, kterou podal někdejší místopředseda České pirátské strany Jakub Michálek na prezidentskou kancelář v souvislosti s amnestií.

ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Michálek si stěžuje na to, že v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím nedostal odpověď na otázky ohledně vzniku rozhodnutí Václava Klause o hromadném propuštění vězňů.

Klaus vyhlásil amnestii 1. ledna 2013 v závěru svého novoročního projevu. Současný pražský zastupitel Michálek v žalobě tvrdí, že 9. ledna téhož roku požádal prezidenta o poskytnutí informací, které se týkaly přípravy Klausova rozhodnutí.

Žádost měla podle něj vyřídit prezidentská kancelář, která mu však v zákonné době neposlala do datové schránky žádnou odpověď. Proto podal koncem ledna stížnost na její postup. Kancelář, kterou tehdy vedl Jiří Weigl, zareagovala počátkem února 2013 tak, že žádost o informace i stížnost odmítla - podle dřívějšího Michálkova vyjádření s argumentem, že prezident nemusí amnestii nikomu zdůvodňovat.

Michálek se jako právník zaměřuje právě na svobodný přístup k informacím. Chce, aby soud rozhodnutí Hradu zrušil a aby uložil prezidentu republiky i jeho kanceláři povinnost poskytnout požadované informace do tří dnů od právní moci rozsudku. Požaduje také náhradu nákladů soudního řízení.

Témata:  amnestie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy