Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jih Moravy bojuje se žloutenkou. Brno naočkuje policisty i bezdomovce

Magistrát města Brna
Magistrát města Brna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - V Jihomoravském kraji dále narůstá počet lidí s nákazou žloutenky typu A. Nadále tak trvá největší epidemie žloutenky od počátku tisíciletí.

Hygienici od začátku roku evidují 136 nemocných, řekla dnes ČTK Renata Ciupek z jihomoravské hygienické stanice. Za poslední týden je nárůst o 17 nových případů. Podle Ciupek je nejvíce zasažené Brno, kde je 80 procent nemocných. Magistrát proto chystá očkování strážníků, úředníků a také lidí bez domova. Další případy jsou ale i v jiných okresech. Výjimkou je Břeclavsko, kde zatím není žádný případ.

Ciupek uvedla, že v červencových týdnech byl týdenní nárůst kolem deseti případů, nyní se téměř zdvojnásobil. "Počet případů neklesá ani neubývá. Mezi novými nemocnými jsou lidé, které jsme sledovali pro podezření z nemoci, protože byli v kontaktu s nakaženými," uvedla Ciupek.

Podle ní jsou mezi nakaženými často squatteři, tedy lidé, kteří obývají prázdné domy. "Je to sorta lidí ve věku 25 až 34 let, která nepracuje a žije alternativním způsobem života. Z této skupiny se to začalo dále šířit a máme případy nakažených dětí i seniorů," dodala Ciupek.

U mnoha lidí s podezřením na nákazu se podařilo nemoci předejít. "Pokud se vakcína podá do sedmi dnů, je možné žloutence zabránit. Evidujeme přes 400 takových případů, kdy jsme dali vakcínu a lidé neonemocněli, přestože u nich byla obava kvůli kontaktu s nakaženým," řekla Ciupek. Vyzvedla činnost magistrátu, který naočkuje strážníky, úředníky a chystá se zaplatit i očkovací dávku pro bezdomovce.

Témata:  Brno očkování

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy