Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsvit tvrdě kritizuje dohodu EU-Turecko. Budou žádat, aby ji Sněmovna odmítla

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Opoziční Úsvit bude prosazovat, aby Sněmovna odmítla dohodu Evropské unie s Tureckem ohledně imigrace. Smlouva, která byla uzavřena minulý týden v Bruselu, si klade za cíl zastavit masivní nekontrolovaný příliv migrantů do Evropy přes Balkán. V debatě o migrační krizi by měla dolní komora zhruba po měsíční přestávce pokračovat dnes odpoledne.

"Dohoda je smlouva s ďáblem a vede nás do pekel," řekl novinářům předseda Úsvitu Miroslav Lidinský. Například navrhovaný bezvízový styk s Tureckem se podle něho rovná bezvízovému styku s teroristy z takzvaného Islámského státu.

Sněmovna by měla podle Úsvitu uvést, že dohoda mezi EU a Tureckem o vracení imigrantů je bezpečnostním rizikem pro Česko. Vedle odmítnutí zavedení bezvízového styku s Tureckem by dolní komora neměla podle návrhu usnesení souhlasit s oživením procesu vstupu Turecka do unie, se systémem výměny imigrantů mezi EU a Tureckem a s vyplácením peněz Turecku z českého rozpočtu.

Poslanci by měli podle představ Úsvitu vyzvat vládu, aby ihned zastavila přijímání nelegálních imigrantů podle kvót a aby o nich vypsala všelidové hlasování. Kabinet by taky měl zavést nejpozději od července ochranu státní hranice a připravit předlohu, která postaví mimo zákon politický islám.

Podle poměrů sil v dolní komoře zřejmě nebude mít návrh usnesení poslanců Úsvitu šanci na schválení.

Témata:  Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy