reklama

„Volby v Polsku přinesly do země našich severních sousedů zcela jinou politickou realitu. Voliči dali přesvědčivě najevo, že dosavadní lokajský kurs vůči Bruselu a Berlínu se jim pranic nelíbí a soustavná demontáž základů polské společnosti a jejích hodnot také ne," komentuje výsledek loňských voleb Jakl na stránkách Institutu Václava Klause.

Nově zvolená strana Právo a Spravedlnost získala přesvědčivý mandát v podobě ústavní většiny a začala plnit své sliby. „Klacky pod nohy jí u toho hází polský ústavní soud, který předchozí vláda na poslední chvíli v očekávání své drtivé prohry protiprávně přeobsadila ještě před koncem mandátu dosavadních soudců," připomíná.

„Je jasné, že nová moc se snaží věc napravit, a to formou ústavních zákonů, na které má od voličů sílu. Pohrobek poražené vlády se ale nevzdává a komicky označuje ústavní zákony (které jsou součástí ústavy) za protiústavní. Úřadující předseda polského ústavního soudu vydal další prohlášení v tomto smyslu. A má silné spojence: do duše polským politikům a i voličům nedávno přijel promluvit americký prezident Obama a Evropská komise dokonce už rozjela procedury směřující k sankcím vůči Polsku," vysvětluje někdejší novinář.

„To si mocné globální síly představují, že zvolení polští politici předstoupí před své voliče a řeknou jim: promiňte, my nebudeme plnit svůj program, pro který jste nás volili, my musíme poslouchat ne vás, ale svou bruselskou vrchnost? To by si nechal polský volič líbit? On přece právě takovou změnu chtěl!" má jasno Jakl

Zároveň varuje, že Evropská komise a probruselští politici zesilují tlak a výhrůžky. „Patrně se nepodívali na mapu a myslí si, že proti nim stojí nějaký slabý okrajový státeček a ne nová evropská mocnost a její vláda opřená o jasné a silné zadání velké většiny Poláků. Poláci se nedají. A tím dávají naději i nám, abychom se i my učili vzkazovat do Bruselu své NE. Už proto jsme povinni se dnes ozvat a nahlas říci: ruce pryč od Polska!" burcuje Jakl.