Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraje získají dalších 300 milionů korun na výměny neekologických zdrojů tepla

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brusel - Kraje získají dalších 300 milionů korun na výměny neekologických zdrojů tepla v rámci kotlíkových dotací. Ministerstvu životního prostředí se totiž podařilo u Evropské komise vyjednat navýšení třímiliardové alokace o dalších 10 %.

Nově získané peníze jsou určeny zejména pro ty domácnosti, na které v první vlně kotlíkových dotací nezbyly peníze. Tyto peníze musí být dle podmínky Evropské komise použity pouze na zdroje využívající obnovitelné zdroje energie, tedy na tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu. O navýšení prostředků pro občany mohou kraje žádat okamžitě a některé již tak učinily.

"První výzvy tzv. kotlíkové revoluce má většina krajů úspěšně za sebou. Zájem domácností byl po celé zemi tak obrovský, že původní rozdělovaná třímiliardová částka je v některých krajích bezezbytku vyčerpána, a jsou i kraje, kde počet žádostí výrazně překročil původně vymezené prostředky pro první vlnu kotlíkových dotací. Proto jsme na jaře jednali o dalším uvolnění peněz s Evropskou komisí, což se nám povedlo a díky tomu teď můžeme do krajů ještě letos poslat téměř 300 milionů korun," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

"Dosud o navýšení dotací požádaly dva kraje - Plzeňský a Středočeský. Zájem vidíme ale i u ostatních krajů České republiky," informuje o aktuální situaci ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

To, zda budou muset zájemci o koupi těch nejekologičtějších kotlů, na které se v první výzvě nedostalo, znovu vyplňovat všechny papírové formuláře, bude záležet na krajích, jaké si stanoví podmínky.

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR již v tuto chvíli připravuje další kolo kotlíkových dotací, v němž budou moci domácnosti, respektive kraje získat znovu 3 miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů za nové i na mikroenergetická opatření.

Nejprve je ovšem nutné, aby kraje vyčerpaly a zadministrovaly prostředky určené pro první výzvu a proběhlo její vyhodnocení, které vychází z požadavku Evropské komise. "Víme, že zájem domácností o kotlíkové dotace je obrovský, vše teď závisí zejména na krajích, jak rychle budou žádosti vyřizovat. Druhé kolo kotlíkových dotací bychom totiž rádi vyhlásili již v prvním čtvrtletí příštího roku, tedy o půl roku dříve, než bylo původně plánováno," uzavírá náměstek pro fondy EU Jan Kříž.

V první třímiliardové vlně kotlíkových dotací bylo dosud schváleno 21 054 žádostí v celkovém objemu 2,3 mld. Kč, z toho proplaceno bylo 719 žádostí za 88,5 milionu korun. Zatím největší zájem je ze strany domácností o kombinované kotle určené ke spalování uhlí a biomasy, velká část všech celorepublikových žádostí míří ale i na dražší zdroje – tepelná čerpadla a kotle na biomasu (celkem zhruba 40 %) a právě na jejich výměnu bude použito dalších 300 milionů korun. Do roku 2020 má MŽP na kotlíkové dotace připraveno 9 miliard korun z fondů EU, díky kterým by mělo být postupně vyměněno až 100 000 starých kotlů.

Témata:  Ministerstvo životního prostředí České republiky dotace EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy