Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudy jsou pomalé, tvrdí TOP 09. Chce změnu

Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (29. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - TOP 09 chce zrychlit soudní řízení u sporů do jednoho milionu korun. Podle návrhu opoziční strany by soudy musely vydávat takzvaný elektronický platební rozkaz do tří měsíců od podání návrhu, pokud návrh splní potřebné náležitosti.

Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to uvedli předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát a poslanec této strany Martin Plíšek.

Soudy nyní podle TOP 09 žádnou lhůtu na vydání elektronického platebního rozkazu nemají. Elektronický platební rozkaz v případech jednoduchých sporů, kdy nárok vyplývá, nahrazuje pravomocný rozsudek.

Plíšek řekl, že se takto řeší spory do jednoho milionu korun, kdy jde například o nezaplacené faktury za zboží nebo služby, smluvní pokuty nebo neuhrazené půjčky. Jde podle něj o často používaný nástroj, například jen v červenci podali věřitelé asi 30.000 návrhů na vydání tohoto rozkazu.

Příslušnou novelu chce TOP 09 předložit ve Sněmovně na podzim. "Pokládám tuto novelu sice za malou, ale účinnou," dodal Plíšek.

Témata:  soudy TOP 09 zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy