Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový šéf BIS představil své priority. Co čeká rozvědku?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.bis.cz

Praha - Nový ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka dnes představil svoje plány a priority. Chce přijímat nové lidi, komunikovat s veřejnost a vysvětlovat jí činnost BIS. Dále ujišťuje, že pod jeho vedením udělá služba maximum pro ochranu před terorismem.

Nového šéfa BIS uvedl do funkce premiér Bohuslav Sobotka 15. srpna. Koudelka nahradil Jiřího Langa, který na začátku června po 13 letech ve funkci požádal o odvolání.

"Chci celou naši veřejnost ujistit, že pod mým vedením udělá Bezpečnostní informační služba maximum, aby náš stát a jeho občany ochránila před nebezpečím teroristických útoků," napsal Koudelka v textu zveřejněném na webu BIS.

BIS bude i nadále aktivní v kontrašpionáži i v ochraně strategických ekonomických zájmů státu. "Dobře vím, že některé cizí zpravodajské služby chtějí ovlivňovat náš veřejný život a politickou scénu, chtějí získat špičkové technologie a výsledky vědeckého výzkumu," napsal.

Rozhodnutí vlády posílit rozpočet BIS mu podle jeho vyjádření umožňuje preferovat nábor nových, perspektivních lidí a položit důraz na rozšíření a posílení zpravodajských operačních týmů. Uvádí také, že vláda službě již dříve schválila spolupráci se 106 službami 67 zemí.

Poměrně časté jsou podle něj kontakty s asi 70 službami, a to zejména zemí NATO a EU. "V loňském roce jsme od zahraničních partnerů přijali více než 8100 zpráv a na oplátku jsme jim předali téměř 1500 depeší a dokumentů," uvedl nový ředitel BIS.

Témata:  BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Michal Koudelka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy