reklama

Dopis s 4500 předal dnes v Senátu cyklista Michal Hudec z Babic na Uherskohradišťsku. "Podpisová akce vznikla kvůli tomu, že se na cyklostezce začínají objevovat policisté, kteří - neřekl bych přímo až buzerují - ale zbytečně dávají dýchat cyklistům, kteří ani nepožili alkohol a nic neprovedli," řekl Hudec ČTK. Jako příklad uvedl případ cyklisty, který vypil dvě piva, policie mu poté naměřila 0,3 promile alkoholu a udělila pokutu 3000 korun.

Na podporu návrhu vystoupili dnes v Senátu jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD) a senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků). Škromach zopakoval, že jde o rozumný návrh pro slušné lidi. Předkladatelé prý vycházejí ze zkušeností v zemích jako Rakousko, Německo, Francie a Itálie, kde je určitá míra alkoholu povolena. "A nikde se neprokázalo, že by to mělo nějaký větší vliv na nehodu," řekl.

Předloha má podle rakouského vzoru uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi. Odpovídá to zhruba dvěma až třem pivům.