reklama

Podle soudu není žaloba důvodná. Zástupci řádu se domáhali vrácení hradu i jeho mobiliáře s tím, že jde o jeho historický majetek. NPÚ hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, podle památkářů nemá řád na navrácení památky zákonný nárok. Řád se hodlá proti rozhodnutí soudu odvolat.

"Žaloba není důvodná, proto byla zamítnuta," uvedl soudce Vít Jašek. Hlavním argumentem podle soudu je to, že předmětné věci byly zkonfiskovány na základě Benešových dekretů německé společnosti, která je tehdy vlastnila, proto je nelze vydat. Uvedl také, že soud nemá prokázáno, že by žalobce byl vlastníkem věcí, kterých se domáhá. "V řízení bylo prokázáno, že řád byl v roce 1939 zrušen," uvedl soudce s tím, že toto rozhodnutí dosud nebylo zrušeno.

Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako Řád německých rytířů, nyní Německý řád, u soudu o hrad usilovala od června. Obě strany na několika jednáních soud zahrnovaly listinami a důkazy, čerpaly například z archivu či bezpečnostních složek. "My se samozřejmě odvoláme a uvidíme, co bude dál. Věříme ve spravedlnost," uvedl mediální zástupce řádu Mikoláš Černý. "V tuto chvíli musíme důkladně prozkoumat rozhodnutí," doplnil. U soudu zástupci řádu tvrdili, že jsou oprávněni se domáhat navrácení svého historického majetku. Argumentovali tím, že vlastnické právo bylo dříve zapsáno v Moravských zemských deskách, v době nacistické okupace byl podle nich majetek neplatně konfiskován. Řád tvrdil, že se na něj dekrety nevztahovaly.