Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obnova vodních zdrojů i zpracování autovraků. Brabec na projekty schválil 40 milionů

Richard Brabec /ANO/, 15. ministr životního prostředí ČR
Richard Brabec /ANO/, 15. ministr životního prostředí ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) podepsal podporu projektům ze dvou výzev Národního programu Životní prostředí. Dotace půjdou na obnovu vodních ploch s cílem čelit suchu i povodním a na ekologické zpracování autovraků. Na svém webu to dnes uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Úvěry ve výši dvanácti milionů korun k více než 21 milionové dotaci získá město Albrechtice na dostavbu kanalizačního systému za bezmála 56 milionů korun celkových nákladů. Rovných sedm milionů korun zvýhodněného úvěru k 28 milionové dotaci na projekt splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod dostane obec Biskupice-Pulkov.

„Žadatelé o dotace z OPŽP využili naši nabídku spolufinancovat své projekty pomocí zvýhodněného úvěru od Státního fondu životního prostředí ČR. Úvěry odrážejí naši vizi transformace SFŽP ČR směrem od ryze dotačního administrátora blíže ke komplexní finanční instituci. Zvýhodněný úvěr může spolu s dotací z Operačního programu Životní prostředí dosáhnout až sto procent celkových způsobilých výdajů projektu. Úvěr je poskytován na 10 let s 1% úrokovou sazbou. Obce a města mohou díky našim výhodným úvěrům investovat peníze i do dalších z jejich pohledu důležitých věcí," uvedl Brabec.

Podle ředitele SFŽP ČR Petra Valdmana nabízí Fond zvýhodněné úvěry nejen na vodohospodářské projekty, ale i na projekty zaměřené na energetické úspory a brzy i na odpadové projekty. Z Národního programu Životní prostředí mohou o půjčku požádat ti žadatelé, kteří zároveň předložili úspěšnou žádost o poskytnutí podpory z OPŽP 2014Ż2020.

K dalším aktuálně schváleným projektům patří projekty z loňské výzvy NPŽP zaměřené na rozvoj systémů pro zvyšování materiálového i celkového využívání autovraků. V tomto případě dotaci získá šest žadatelů. Takřka pět milionů korun obdrží například projekt logistického odpadového centra Autovraky Jih v Bechyni. Necelé čtyři miliony korun získá projekt českobudějovické společnosti Autovraky CB na vytvoření sběrného místa odpadů vznikajících při zpracování autovraků, jehož cílem bude zvýšení jejich materiálového vyžití.

Ministr schválil i 11 projektů zaměřených na obnovu vodních prvků v krajině. Dotace z NPŽP půjdou nepodnikajícím fyzickým osobám. Více než 22 milionů korun rozdělí hned jedenáct úspěšných žadatelů, přitom nejvyšší dotaci ve výši necelých pěti milionů korun obdrží Libor Stehlík na revitalizační opatření retenční nádrže v katastrálním území Hvožďany u Plzně. Další miliony korun půjdou mj. na rekonstrukci hráze a manipulačních objektů rybníce po havárii na Rozsochateckém u Havlíčkova Brodu.

Témata:  Richard Brabec Ministerstvo životního prostředí České republiky dotace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.