Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát schválil toleranci alkoholu u cyklistů

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Cyklisté na místních komunikacích by podle Senátu neměli být pokutováni za jízdu po mírným vlivem alkoholu.

Neměli by být trestáni za to, že si před jízdou dali pár piv nebo skleniček vína. Počítá s tím senátorská novela, jejíž návrh dnes horní komora nejtěsnější většinou schválila.

Zrušení nulové tolerance k alkoholu za řídítky odmítá ministerstvo dopravy, rozhodne o něm ale Sněmovna, v níž se podobné úpravy zatím prosadit nepodařilo.

Návrh předložila dvacítka senátorů v čele s místopředsedou horní komory Zdeňkem Škromachem (ČSSD). Ani on loni podobnou změnu neprosadil v rámci širších úprav silničního zákona.

Předloha má podle rakouského vzoru uzákonit, že by cyklisté na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo.

Senátoři schválili návrh beze změn. Nevyhověli tak ani požadavku předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňky Hamousové, která chtěla limit snížit na 0,5 promile. Podle senátorky by to vyhovělo záměru návrhu a zároveň více chránilo všechny uživatele komunikací.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky cyklisté alkohol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy