Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Korupční aféra kolem lobbisty Dědice míří k soudu, obžalovány jsou čtyři firmy a osm lidí

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Ostrava - Krajský soud v Ostravě začne korupční aféru kolem lobbisty Martina Dědice projednávat 5. prosince. Policie předloni na jaře zahájila stíhání osmi lidí a čtyř firem v souvislosti s veřejnými zakázkami ostravského dopravního podniku a městské nemocnice.

Podle policie zakázky ovlivňoval Dědic. S ním spojená společnost podle obvinění zajišťovala firmám vítězství v tendrech a dostávala za to úplatky.

Firma čelí podezření, že tak získala 30 milionů korun, příjem úplatků podle policie kryla poradenskou činností. Podle dostupných informací měl Dědic zřejmě úzkou vazbu na regionální politiky a ředitele městských společností.

Dvěma lidem policie v lednu obvinění rozšířila. Společně s dalšími dvěma lidmi a jednou firmou podle kriminalistů pomáhali dalším společnostem nezákonně snižovat daňový základ. Šlo o reklamní agenturu, přes kterou údajně procházely peníze z korupce. Nejvyšší státní zastupitelství ale stíhání čtyř obviněných později zrušilo.

V souvislosti s činností Dědice policie vyslechla šest desítek lidí z vedení magistrátu a dotčených firem. Podnikateli hrozí až 12 let vězení. Byl obviněn z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby.

Témata:  Martin Dědic Ostrava korupce soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy