Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve chvaletické elektrárně vypukl požár

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Praha - Třetí stupeň požáru byl vyhlášen v úterý ráno ve chvaletické elektrárně na Pardubicku. Hasiči na místě zasahují od půl čtvrté, požár se jim podařilo dostat pod kontrolu kolem šesté hodiny.

Oheň způsobil škodu za 50 milionů korun. Oheň nikoho nezranil. Všichni zaměstnanci po vyhlášení poplachu opustili svá pracoviště. Ani obyvatelům v okolí elektrárny nic nehrozí, řekla ČTK mluvčí skupiny Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová. Potvrdila dobu odstávky na několik týdnů, náklady spojené s obnovou zařízení a odhady ztrát tržeb neposkytla. "S ohledem na probíhající vyšetřování zatím nevíme," dodala.

Příčinu nehody vyšetřují hasiči, policisté, Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a spolupracují s krizovým štábem podniku. Patrně šlo o technickou závadu, zatím to nevypadá na úmysl či nedbalost, uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová. Hasiči uvedli čtyři verze vzniku požáru, nedbalost, zadřené ložisko na pásovém dopravníku, samovznícení uhlí nebo závada na elektroinstalaci.

Hasiči podle mluvčí Venduly Horákové dohašují ohniska požáru, což může trvat i do středy. Požár pravděpodobně vypukl ve věži, kam míří 200 metrů dlouhý dopravníkový pás s uhlím. Konstrukce věže následně spadla. Nehoda se stala mimo výrobní bloky elektrárny, uvedl hejtman.

"Musí se sehnat náhradní díly pro dopravníkový pás a pravděpodobně bude muset být vystavěna ta věž," řekl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

"Požár v elektrárně ve Chvaleticích nemá zásadní vliv na fungování přenosové soustavy jako celku, a to ani v souvislosti s tím, že jsou zároveň v odstávce i jaderné elektrárny. Je to samozřejmě chybějící výkon, který se však projevuje pouze na nižším exportu," uvedla Barbora Peterevá, mluvčí ČEPS, provozovatele energetické přenosové soustavy.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, do provozu byla uvedena v roce 1979.

Témata:  elektrárna Chvaletice požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy