reklama

Poslanci tímto krokem reagují na nedávno ohlášené skokové zvýšení poplatků až o 50 procent, které od příštího roku chystá Ochranný svaz autorský (OSA).

STAN varuje, že zvýšení poplatků citelně zasáhne nejen města a obce, ale i restaurace či hotely. Svaz měst a obcí kvůli tomu chystá na konec září demonstraci před sídlem OSA, obrátil se i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a na ministerstvo kultury, kterému napsal i šéf hnutí a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík. Postup OSA je podle něj nepřijatelný. Nechápe prý jak je možné, aby v meziročním srovnání mohly sazby narůst o 50 procent.

Podle STAN přitom loňské příjmy autorského svazu byly nejvyšší za dobu jeho existence. Strana proto bude požadovat, aby novelu znovu projednaly sněmovní výbory a aby v nich jeho poslanci svou úpravu mohli probrat. Poslankyně Věra Kovářová zároveň chystá na konec září na téma sazebníků kolektivních správců veřejné slyšení.

„Stížnosti proti OSA podalo podle naší evidence na 180 obcí a měst z celé ČR. Zjistili jsme také, že sazby v řadě jiných států EU jsou dokonce nižší, než které OSA požaduje v ČR," uvedla Kovářová. OSA naopak tvrdí, že autoři hudby v ČR inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě – a to se nezmění ani po plánovaném navýšení.

OSA zdůraznila, že nárůst o 50 procent je maximální a bude platit pouze pro velká města nad 80.000 obyvatel. Sleva pro menší obce se má naopak snížit - a to z 20 procent na 30 procent a z deseti procent na 15 procent.

„Budeme chtít, aby meziroční zvýšení nad určitou úroveň, například nad dvojnásobek inflace zjištěné za poslední tři roky, podléhalo dohledu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad má dohlížet, aby nikdo nezneužíval dominantní postavení na trhu," vysvětlil poslanec Jan Farský.