Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka, které v horách na Novém Zélandu zemřel partner, míří zpět do vlasti

Pavlína Pížová
Pavlína Pížová
Foto: Facebook

Praha - Češka Pavlína Pížová (33) je na cestě z Nového Zélandu do vlasti, kam by měla dorazit během dneška. Žena po smrtelném pádu partnera (†27) čekala měsíc na záchranu v horské chatě.

"Pížová dorazí do Prahy nejspíš již dnes," řekla česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett. V následujících dnech by měly být do ČR dopraveny i ostatky jejího partnera.

K tragédii došlo na konci července na 32kilometrové trase známé jako Routeburn Track. Český pár se na ni vydal v nynějším novozélandském zimním období, kdy je cesta oficiálně uzavřená. V oblasti hustě sněžilo a stezka byla pokryta vysokou vrstvou sněhu.

Po smrtelném pádu svého partnera se Pížová uchýlila do opuštěné horské chaty patřící správě národního parku. Záchranáři ji tam objevili zhruba po měsíci.

Pížová připustila, že se svým partnerem udělali chybu, když úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty.

Témata:  Nový Zéland Pavlína Pížová turistika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy