reklama

V dnes zveřejněné výroční zprávě to uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS). Česko by se podle zpravodajců mohlo potýkat s problémy později po integraci velkého množství lidí z kulturně odlišného prostředí po celé Evropě. Mohly by vznikat uzavřené a nepřátelské komunity.

Zpravodajci potvrdili, že Česko pro uprchlíky patří k méně významným tranzitním a cílovým zemím. Nejzávažnější migrační hrozby tak bezprostředně nesouvisejí se současnou krizí a množstvím běženců putujících do Evropy.

Podle zpravodajců by se země mohla potýkat s problémy, které vyplývají z toho, že není možné organizovaně integrovat velké množství cizinců z kulturně odlišného prostředí do evropské společnosti. Pak by mohly vznikat uzavřené komunity. Tyto komunity mohou podle zpravodajců vytvářet ideové či logistické zázemí pro kriminální aktivity.

Na českém území loni podle zpravodajců nepůsobila žádná mezinárodní převaděčská síť organizující tranzit uprchlíků. Europol sice identifikoval zločinecké struktury, které zajišťovaly přesuny migrantů mezi vybranými evropskými zeměmi, v Česku však byli zjištěni v zásadě jen jednotlivci nebo malé kriminální skupiny, které v omezeném rozsahu nabízely uprchlíkům dopravu a služby.