Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechům dnes proletěly nad hlavami americké bombardéry B-1 a B-52

Bombardér B-52
Bombardér B-52
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Těžké americké bombardéry B-1 a B-52, které se účastní mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2016, dnes proletěly nad Českem.

Takzvané seznamovací lety si kvůli vyšší bezpečnosti letů vyžádaly spojenecké armády, které se Ample Strike účastní. Vojáci se díky nim mohou ze vzduchu seznámit s výcvikovým prostorem a vyznačit si na mapách orientační body. Zúčastnili se jich piloti polských Su-22, litevské L-39, amerických vrtulníků AH-64 Apache, ale i bombardérů B-1 a B-52.

"Dnes realizoval seznamovací let nad územím České republiky nadzvukový strategický bombardér B-1 a proudový bombardér dlouhého doletu B-52. V Čechách naši piloti strávili necelou půlhodinu, pro naši potřebu seznámení se s terénem to bylo dostačující," řekl zkušený americký pilot-instruktor bombardéru B-1 a styčný důstojní Amerických vzdušných sil v České republice, jehož jméno z bezpečnostních důvodů armáda neuvedla.

Bombardéry B-1 a B-52 budou z výšky kolem sedmi kilometrů podporovat výcvik předsunutých leteckých návodčích v obou týdnech hlavní fáze cvičení. Působit budou hlavně nad výcvikovými prostory Boletice a Libavá. "Let z anglické základny Faiford trvá přibližně hodinu a půl, během cvičení však budeme ve prospěch návodčích působit nad českým územím až dvě hodiny. V rámci cvičení můžeme využít i tankovací letouny KC-135," uvedl americký pilot-instruktor.

Prvotním úkolem předsunutého návodčího je dostat se nepozorovaně za nepřátelskou linii. Hluboko v týlu nepřítele pak identifikuje cíl. Následně předá přesné informace, souřadnice nebo případné manévry pozemní jednotky pilotovi, který proti cíli použije vhodnou leteckou munici.

V neděli také na náměšťskou 22. základnu vrtulníkového letectva přijede první část aktivních záložníků. "Poprvé od zavedení plně profesionální armády se do mezinárodního cvičení u vzdušných sil zapojí také příslušníci aktivní zálohy. Během dvou týdnů se bude 380 záložníků pěších rot podílet na ochraně a zajištění bezpečnosti letiště Náměšť jako objektu důležitého pro obranu státu," řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Témata:  Armáda České Republiky bombardér B-1 bombardér B-52

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy