Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katarský princ, odsouzený v Česku za zneužívání, chce odškodné

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Katarský princ, odsouzený v České republice za sex s nezletilými dívkami, chce odškodné za nezákonnou vazbu. Přitom necelý rok, který v ní strávil do doby, než tehdejší ministr spravedlnosti za podivných okolností rozhodl o jeho vydání do Kataru, byl jediný trest, který si odpykal. Politici napříč spektrem považují žalobu za nehoráznou.

Jedenáct let poté, co katarský princ Hámid bin Abdal Sání opustil Českou republiku, je monarcha znovu na scéně. Chce čtvrt miliónu korun jako odškodnění za nezákonnou vazbu. Katařan v ní seděl, zatímco policie vyšetřovala kauzu, kdy měl princ zneužít 16 dívek, čtyřem z nich nebylo ani 15 let.

"By se měl zastydět, být rád že díky rozhodnutí pana Němce ještě stále není v našem vězení," komentoval jeho požadavek pro TV Nova poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

"Vydání nebylo v souladu se zákonem. Tudíž tento požadavek považujeme za nemorální až drzý," souhlasí s Tejcem první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Obdobně hovořil také předseda KSČM Vojtěch Filip, který žádost označil za "nehoráznou drzost".

Současné ministerstvo spravedlnosti kvůli nedostatku informací zatím žalobu nekomentuje. Někdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec před jedenácti lety o propuštění prince do Kataru řekl, že Katar "není žádná bambusová republika, která když se zaváže jako suverénní stát, že bude toho svého občana dál stíhat, že to také dodrží."

Pobyt v české vazbě byl nakonec pro Sáního jediným trestem. Doma totiž už žádný nedostal. V Česku byl nakonec pravomocně odsouzený v nepřítomnosti až loni. Soud mu šalamounsky vyměřil trest stejně dlouhý jak dlouhá byla jeho vazba. Tedy 11 měsíců a 8 dnů.

Témata:  Hámid bin Abdal Sání odškodnění Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy